'Ga asperges bakken!'

©mfn online editor import

¡Vete a freír espárragos! Letterlijk betekent die Spaanse zin ‘ga asperges bakken!’ Figuurlijk: ‘Je kan de boom in!’ Het is min of meer dat wat de Spaanse premier Mariano Rajoy gisteren na afloop van de Europese top tegen de Europese Commissie zei.

Rajoy gaf het eerste teken van revolte tegen een al te rigide interpretatie van een strak besparingsbeleid dat Europa dezer dagen huldigt en uitdrukkelijk vastlegde in het zogenaamde begrotingspact.

De Spaanse premier had al voor de eurotop laten verstaan dat zijn land niet op het met Brussel afgesproken begrotingstekort van 4,4 procent van het bruto binnenlands product zou kunnen landen eind dit jaar. Gisteren liet hij weten te streven naar een deficit van 5,8 procent. Een tik op de vingers van Brussel verwacht Rajoy niet. Spanje dringt zijn nominale tekort in een jaar met meer dan 1,5 procentpunt terug en structureel zelfs met 3,5 procentpunten. Volledig conform de aanbevelingen van Brussel, klonk het bij de Galiciër.

Een vermindering van het begrotingstekort van 8,5 naar 5,8 procent in een jaar is al een indrukwekkende prestatie voor een land dat kampt met een recessie en een werkloosheidsgraad van bijna 23 procent. De samenleving staat onder grote druk, getuige de talloze manifestaties en de stakingsacties. Rajoy werkt stug zijn hervormingen af, maar wil de economische ruggengraat van zijn land niet helemaal breken.

 

Het hele Europese begrotingspact is wel gestart onder een slecht gesternte. Niet alleen Spanje, maar ook Nederland moet een bijkomende spurt inzetten om de doelstellingen te halen. Dat moet binnenskamers tot gegrinnik aangezet hebben. Nederland stond steevast in de frontlinie als het ging om anderen de les te spellen inzake begrotingsdiscipline. En er is nog meer ‘schadenfreude’ in aantocht, want het staat in de sterren geschreven dat een aantal Duitse deelstaten op termijn niet aan de begrotingsnormen voldoet. Enkele deelstaten lieten zelfs al weten dat de federale overheid het dan maar moet oplossen. Bondskanselier Angela Merkel kan dan wel eens geconfronteerd worden met haar eigen pact.

Niemand betwist dat het afbouwen van begrotingstekorten en overheidsschulden een Europese prioriteit moet zijn. Maar het heeft weinig zin landen haast letterlijk over de kling te jagen en te verplichten tot economische zelfdestructie. Te strak aan het draaiboek vasthouden, getuigt van een gebrek aan realiteitszin.

 

Daarom is de middelvinger van Rajoy een belangrijk signaal. De conservatieve Spaanse premier werd na zijn ruime verkiezingsoverwinning in Europa ingehaald als de man die het Spaanse tij snel en volgens de regels zou keren. Ongetwijfeld is dat zijn bedoeling, maar Rajoy laat ook zien dat er geen wonderstokjes bestaan die kunnen zorgen voor een radicale omslag. Brussel zou daar beter rekening mee houden. Anders loopt de EU het gevaar ten onder te gaan aan regels die ingehaald zijn door de economische realiteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n