Advertentie
Advertentie

Kinderarmoede

©rv

De hervorming van de kinderbijslag moet twee doelen dienen: ze eenvoudiger maken en kinderarmoede harder bestrijden.

Hoe zal de kinderbijslag er uit zien als Vlaanderen er na de verkiezingen voor bevoegd wordt? Anders, zo veel is duidelijk. Geen enkele partij is van plan het huidige systeem te behouden. Bovendien steunt niemand nog de logica van het huidige systeem, waarbij je voor het tweede kind meer kinderbijslag krijgt dan voor het eerste en voor het derde nog meer.

Hoe veel precies u wint of verliest, leest u vandaag in de simulaties die we in Rekening14 maakten van de verkiezingsvoorstellen. Je kan in die grafieken twee dingen lezen. Je kan de beleidsvoorstellen louter herleiden tot jouw persoonlijke rekening: what’s in it for me? Maar dat kan nooit de bedoeling van politiek zijn. De essentie van de grafieken is dat ze aantonen welk doel partijen met de kinderbijslag wil bereiken.

Advertentie

De zesde staatshervorming biedt kansen om die doelen beter te definiëren en het beleid er beter op te richten. Een eerste doel moet efficiëntie zijn. Ouders krijgen op dit moment voor hun kinderen niet alleen gezinsbijslag, maar ook een fiscale korting. Waarom schaffen we in de zesde staatshervorming de kinderbijslagfondsen niet af en voeren we het beleid volledig via de fiscale korting? Het bespaart administratie en het maakt het beheer minder versnipperd. Ook het Vlaams beleid voor schooltoelages en studiebeurzen kan misschien geïntegreerd worden in dat nieuwer en eenvoudiger systeem.

Maar de noden van ouders wat verlichten is maar één doel van kinderbijslag. Het tweede doel moet de strijd tegen kinderarmoede zijn. In Vlaanderen groeien nog altijd een 140.000 kinderen in armoede op. Kinderbijslag zwaarder richten op die groep, kan een groot verschil maken, becijferde de Universiteit Antwerpen vorig jaar. Uiteraard is meer nodig dan dat en speelt ook onderwijs een immense rol. Maar als het lukt en kinderen - via school en later een job - kunnen uitgroeien tot iemand die een leven lang niet meer in de armoedecijfers opduikt, is het een van de beste investeringen die een maatschappij kan doen.

Beide doelen zullen op weerstand stuiten. Kinderbijslagfondsen – en de werkgeversorganisaties die er historisch mee vergroeid zijn – zullen zichzelf niet afschaffen. Evenmin zullen velen graag een deel van de maandelijkse kinderbijslag afgeven.

Maar als de zesde staatshervorming al niet de gelegenheid mag zijn om een beleid radicaal te herdenken, dan was er geen staatshervorming nodig.

 

 

 

 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.