Op het beklaagdenbankje

©RV DOC

Voor de aandeelhouders blijft er niets over, maar dankzij miljarden belastinggeld blijft Dexia overeind en is het financieel systeem gered. Maar de bladzijde omslaan, kan niet zomaar.

Dat was het dan. De aandeelhouders van Dexia hebben gisteren ingestemd met de voortzetting van de activiteiten. Murw geslagen gaven ze groen licht voor de kapitaalinjectie van 5,5 miljard euro door de Belgische en Franse staat. Alleen zo kan de restbank drijvende gehouden worden.

Met de kapitaalverhoging komt er, na een annus horribilis voor Dexia en voor de belastingbetaler, wellicht even rust voor de bad bank. De nieuwe CEO Karel De Boeck en zijn team kunnen nu eindelijk met iets meer ademruimte proberen het puin te ruimen.

Eindelijk, want er is ontzettend veel kostbare tijd verloren in dit dossier. Eerst omdat de Belgische en de Franse regering het maar niet eens geraakten over de verdeling van de staatswaarborgen. Vervolgens omdat ze zo lang getalmd hebben om een m/v aan te wijzen die de Dexia-erfenis zo goed en zo kwaad als het kan moet afwikkelen. En ten slotte zijn de onderhandelingen met de Europese Commissie over het herstructureringsplan ook zeer moeizaam verlopen.

De Belgische (en de Franse) belastingbetaler hoeft zich weinig illusies te maken. Het vele geld dat nu extra in Dexia wordt gepompt, ziet hij waarschijnlijk nooit terug. Wie terugkijkt op de onverantwoorde risico’s die de roekeloze Dexia-bankiers de afgelopen jaren hebben genomen, kan niet anders dan bitter zijn. Het Dexia-debacle had nooit of te nimmer mogen plaatsvinden. Toen Jean-Luc Dehaene door toenmalig premier Yves Leterme in 2008 werd gevraagd voorzitter van het zinkende schip te worden, liet hij zich de memorabele quote ontvallen dat hij geen bank maar een hefboomfonds had aangetroffen. Hoe hadden de bestuurders, onder wie politici, dat kunnen laten gebeuren?

Het opruimen zal lang duren en - met nog tientallen miljarden euro’s aan risicovolle derivaten in de Dexia-portefeuille - is succes niet verzekerd. Maar er zijn ook enkele lichtpuntjes: de eurocrisis is wat gekalmeerd, de financiële markten gestabiliseerd. Dat zou het makkelijker moeten maken om zonder megaverliezen de portefeuille af te wikkelen. Karel De Boeck wordt wellicht de meest bepalende figuur voor de Belgische staatsfinanciën. Mislukt hij, dan zijn we generaties lang de pineut.

Bitterheid helpt ons niet verder. Komt er ook gerechtigheid? Het zou niet meer dan logisch zijn dat het Brusselse gerecht, nu het de voormalige Fortis-top in verdenking heeft gebracht, ook in het Dexia-dossier een versnelling hoger schakelt en onderzoekt of er strafrechtelijke inbreuken zijn gepleegd door de top. De naam van Axel Miller viel op de aandeelhoudersvergadering van gisteren. Die van de Fransman Pierre Richard is een andere. De man die zijn persoonlijke ambities op Dexia projecteerde en de groep onverantwoorde risico’s deed nemen. Een man die nog elk jaar van het haast failliete Dexia een pensioenuitkering van dik 500.000 euro ontvangt. Waanzin is dat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n