Advertentie
Advertentie

Pest of cholera

©Sofie Van Hoof

Minder rechters voor zaken in beroep, criminelen die hun proces mogen afkopen... Het regent controversiële maatregelen bij justitie. Omdat het kiezen is tussen de pest of de cholera.

Volgens de magistraten bij de hoven van beroep is onze rechtsstaat in gevaar. Omdat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) een van de fundamenten van ons rechtssysteem onderuithaalt. Wie in strafzaken beroep aantekent, belandt niet meer sowieso voor drie rechters. Eén rechter volstaat, vindt Turtelboom. Alleen wanneer de partijen daar om vragen of wanneer de zaak in eerste aanleg ook door drie rechters is behandeld, zullen in beroep nog drie rechters opdraven. Maar het uitgangspunt is dus voortaan slechts één rechter in beroep.

Het zal uw kind maar zijn dat in beroep wordt overgelaten aan het oordeel van één rechter, is te horen bij het Brusselse hof van beroep. En ook bij het Antwerpse hof van beroep vinden ze de maatregel een gevaarlijke verarming van onze rechtspraak. In complexe zaken zou het zelfs onverantwoord zijn om alles in de schoenen van één rechter te schuiven.

Advertentie

Maar Turtelboom ziet sommige achterstanden bij onze hoven van beroep gevaarlijk hoog oplopen. Zeker in financiële dossiers, waar zware fraudeurs soms geen straf krijgen omdat het hof van beroep hun proces niet tijdig kon afhandelen. Dan moet een minister ingrijpen. En in deze budgetarme tijden is besparen het ordewoord. Turtelboom kan enkele rechters extra aanwerven, maar nooit voldoende. En dus moeten enkele heilige huisjes van onze rechtsstaat sneuvelen om die te redden.

Het probleem is dat iedereen gelijk heeft, zowel de rechters als de minister. Het is inderdaad een gevaarlijke evolutie. Dat slechts één rechter in beroep beslist of u de cel in draait of vrijuit gaat, is niet echt een geruststellende gedachte. En tegelijk heeft België meer rechters per honderdduizend inwoners dan sommige van onze buurlanden. Dus nog meer magistraten aanwerven, is evenmin aangewezen.

De maatregel doet denken aan een andere maatregel bij justitie die ook al veel stof deed opwaaien: de mogelijkheid voor verdachte criminelen om op elk moment hun vervolging af te kopen en een blanco strafblad te houden. Ook die ‘pijnlijke, maar noodzakelijke maatregel’ is onlangs ingevoerd. Zolang justitie er niet in slaagt complexe onderzoeken - zeker fraudezaken - in een redelijke termijn af te ronden kan je maar beter onderhandelen met de criminelen, wat inkomsten binnenhalen voor de staatskas en een pijnlijke vrijspraak na jaren procederen vermijden. Ook al zet je dan de deur open voor klassejustitie.

Het blijft kiezen tussen de pest of de cholera. Zolang we rond de hete brei blijven fietsen: onze procedures voor rechtszaken en zeker voor strafzaken zijn totaal verouderd en onwerkbaar. Justitie verstikt in de proceduremogelijkheden. Maar dat aanpakken vergt moed en vooral een grondig werk waar ministers van Justitie hun tanden stuk op kunnen bijten. Het is nochtans de enige echte oplossing. Zolang we de hele procedurechaos niet herdenken, zullen opeenvolgende ministers van Justitie hun heil zoeken in lapmiddelen, die niets veranderen aan de kern van het probleem.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.