Jean Vanempten

Door Huawei op de zwarte lijst te zetten opent de Amerikaanse president Trump een nieuw front tegen China: dat van de technologische suprematie.

De Verenigde Staten beschermen officieel hun nationale veiligheid op technologisch vlak. Het is bekend dat de VS Huawei al een tijdje in het vizier hebben. Ze verwijten de Chinese technologiereus dat die spioneert voor de Chinese overheid via de netwerken die hij levert. Huawei ontkent dat.

Als het verbod van kracht wordt, heeft dat verregaande implicaties. Niet omdat Huawei niet meer mag leveren aan de VS - dat is nu al zeer beperkt. Maar vooral omdat de VS hun bedrijven dan verbieden nog te leveren aan de Chinese fabrikant. Nu koopt Huawei voor miljarden Amerikaans materiaal om zijn eindproducten te maken.

De VS pogen al langer hun Europese bondgenoten te overtuigen Huawei te weren in de aanbesteding voor hun 5G-netwerken. In continentaal Europa maakt die Amerikaanse druk voorlopig weinig indruk. Frankrijk, Nederland en Duitsland willen Huawei niet uitsluiten op politieke gronden.

De vaststelling is wel dat Europa ongewild wordt binnengeleid in een technologische oorlog waar het zelf weinig greep op heeft.

De vaststelling is wel dat Europa ongewild wordt binnengeleid in een technologische oorlog waar het zelf weinig greep op heeft. Aan de ene kant staan de Amerikaanse giganten die van hun overheid carte blanche krijgen voor hun ontwikkeling, waardoor ze dominant zijn geworden in heel wat sectoren.

Aan de andere kant is het duidelijk dat China zelf aan een technologische opmars bezig is, ditmaal onder de strikte controle van de overheid. Die opmars lijkt te lukken. De 5G-technologie van Huawei wordt erkend als superieur en goedkoop. De alternatieven zijn duurder en minder performant.

Spel der giganten

In dat spel der giganten speelt Europa een ondergeschikte rol. Al krijgen het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson nu een onverwachte opportuniteit om hun netwerktechnologie te verkopen.

De tech-oorlog tussen de VS en China kan ontaarden in een gemene strijd met veel slachtoffers, ook in Europa.

De kans bestaat dat de Amerikaanse aankondiging tot doel heeft China onder druk te zetten om tot een vergelijk te komen in de handelsoorlog over de goederen. Ongetwijfeld zal China terugslaan. Voor Amerikaanse technologiebedrijven die van de Chinese markt afhankelijk zijn, zoals Apple, kunnen dan wel eens barre tijden aanbreken.

China hoeft daarvoor zelfs nog niet eens tegenmaatregelen te nemen. Het volstaat al de nationale gevoelens te bespelen om een consumentenboycot uit te lokken. De situatie kan ontaarden in een gemene strijd met veel slachtoffers. Niet alleen in de VS en China, maar ook elders ter wereld.

Het conflict tussen de VS en China is al vaak omschreven als de nieuwe Koude Oorlog. Door nu ook uitdrukkelijk de technologie in het handelsconflict te betrekken - onder de vlag van de nationale veiligheid - is de vergelijking nog meer gerechtvaardigd. Want aan het einde van de dag gaat het om het behoud van de Amerikaanse technologische suprematie en de Chinese poging die te doorbreken.

In die oorlog heeft de digitale oorlogsvoering het overgenomen van de conventionele dreiging. Het slagveld mag dan virtueel zijn, de economische gevolgen zijn wel reƫel en voelbaar, ook hier in Europa.

Lees verder

Tijd Connect