Trumps Wall Street-test

Redacteur Politiek

Een vreemde kerstboodschap van Steven Mnuchin herinnert eraan hoe president Donald Trump zich best wel eens als een kat in het nauw zou kunnen gedragen bij een crash op Wall Street.

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin ontmoet vandaag de 'President's Working Group on financial markets', een team dat ontstond na de crash op Wall Street van 1987. Mnuchin meldde dat zondag, en voegde er in één adem aan toe dat hij de CEO's van zes grote Amerikaanse banken had gebeld, waarbij ze hem hadden verzekerd dat er voldoende liquiditeiten beschikbaar zijn om te lenen aan gezinnen en bedrijven.

Het was een bijzonder merkwaardige kerstboodschap, omdat er geen zorgen zijn over te lage liquiditeit in het Amerikaanse bankensysteem. Bovendien toont de mededeling dat het Witte Huis bezorgd is over de financiële markten, waarbij ze vervolgens de verkeerde remedie voor het probleem voorschrijven.

Advertentie

Punt is dat een crash op Wall Street een groter probleem vormt voor president Donald Trump dan voor de meeste van zijn voorgangers. Trump gebruikt de beurs namelijk al twee jaar als barometer voor zijn beleid.

'De aandelenbeurs verplettert record na record', zei hij een klein jaar geleden in zijn toespraak op het Wereld Economisch Forum in Davos, 'en heeft al meer dan 7.000 miljard dollar aan waarde er bij gekregen sinds mijn verkiezing.'

Het was voor Trump de voorbije twee jaar meteen de rechtvaardiging dat zijn protectionistisch handelsbeleid wel degelijk vruchten afwerpt. Dat kon, omdat hij handelsbarrières opwierp in volle hoogconjunctuur, wat bijzonder uitzonderlijk is.

Nu Wall Street over zijn piek is, is daarom de nervositeit in het Witte Huis voelbaar. Er is de government shutdown, die maakt dat de politieke wereld wel degelijk mee verantwoordelijk is voor het wantrouwen bij investeerders. Er zijn de geruchten dat Trump zijn centraal bankier Jerome Powell wil ontslaan, wat hij niet kan. En er is de vreemde mededeling van Mnuchin, die blijkbaar wil doen alsof hij alles onder controle heeft, maar daarbij een probleem oplost dat zich niet stelt.

Omdat de Democraten sinds hun overwinning in de tussentijdse verkiezingen onderzoekscommissies kunnen starten naar Trumps vermeende banden met Rusland, wordt verwacht dat de president zich in 2019 als een kat in het nauw gedraagt. Dalende beurskoersen op Wall Street zou daar eveneens kunnen toe bijdragen.

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.