Aandeelhouders, geef niet te snel toe!

De effectenbeurs Euronext publiceerde gisterenmorgen schitterende resultaten. De nettowinst over het eerste halfjaar verdubbelde bijna tot 192,7 miljoen euro. Ook de rest van het jaar ziet er rooskleurig uit.

Sinds de beurs zelf naar de beurs trok, in 2001, kunnen de aandeelhouders alleen maar tevreden zijn. De koers verdrievoudigde, de beleggers kregen elk jaar meer dividend, en enkele weken geleden zelfs een kapitaalvermindering van 3 euro per aandeel.

Het is duidelijk dat Euronext floreert als onafhankelijk bedrijf, en de beurs laat ook de aandeelhouders meegenieten. De beleggers moeten dus dubbel voorzichtig zijn als ze in december moeten stemmen over het fusievoorstel met de New York Stock Exchange (NYSE). De prijs die de Amerikanen voorstellen, komt neer op 68 euro per aandeel. Dat is 2,6 procent minder dan de slotkoers van Euronext gisteren, en 6 procent minder dan de indicatieve overnameprijs die Deutsche Börse op tafel wil leggen. NYSE betaalt het gros van de transactie in eigen aandelen. Aandelen die sinds de aankondiging van de overname 13 procent zijn gedaald.

Toch zet het management van Euronext alles op alles om het huwelijk met de NYSE te laten doorgaan. De beurs spendeerde al 18 miljoen euro aan advocaten, financiële adviseurs en andere kosten om het bruiloftsfeest voor te bereiden. De directie wil ten laatste in het eerste kwartaal van 2007 de fusie afronden.

Zoals de kaarten nu liggen, moeten de aandeelhouders wel gek zijn om hun stukken ter omruiling aan te bieden. Het fusieproject mag dan wel een zekere bedrijfslogica hebben, de prijs die op tafel ligt, weerspiegelt geenszins de waarde van de onderneming. ING becijferde de faire prijs van een Euronext-aandeel op 86 euro, als som van de onderdelen, zonder rekening te houden met mogelijke synergievoordelen. Bovendien zullen de Euronext-aandeelhouders na het samengaan met de NYSE de beslissingsmacht naar de VS zien verdwijnen. Het verleden leert dat een fusie van gelijken niet bestaat. Als het erop aankomt, heeft de prooi na de overname niets in de pap te brokken.

De Euronext-aandeelhouders kijken best de kat uit de boom. De kans dat de New Yorkers hun bod verhogen, is zeer groot. Ook bij andere grote overnames werd de biedprijs meerdere keren opgetrokken. Door het verweer van de Arcelor-aandeelhouders, was het Indiase Mittal Steel uiteindelijk bereid de oorspronkelijke prijs met de helft te verbeteren. Dichter bij huis legde Belgacom 23 procent meer op tafel voor Telindus dan zijn eerste bod. Vergelijk het met een rommelmarkt: goede aan- en verkopers geven nooit meteen hun beste prijs als ze onderhandelingen starten.

Zelfs als de Amerikanen zich terugtrekken, heeft de Euronext-aandeelhouder weinig te vrezen. De beurs doet het ook in haar eentje goed, en is groot genoeg om zelf op overnamepad te gaan. Bovendien zal Euronext als gezond bedrijf altijd een aantrekkelijke partner blijven.

Serge Mampaey

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud