Aandeelhouderswaarde

De top van de Fortis-holding wordt maandag en dinsdag geconfronteerd met duizenden aandeelhouders die de waarde van hun investering het jongste jaar zagen wegsmelten. In het voorjaar van 2007 was een Fortis-aandeel nog bijna 30 euro waard; nu minder dan één euro. De vergaderingen worden voor veel aandeelhouders dan ook een gelegenheid om frustraties te uiten en verantwoording te eisen van de Fortis-top.

(tijd) - De aandeelhouders mogen maar over één punt stemmen: de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur. Vijf namen liggen ter stemming: Etienne Davignon wordt voorgesteld als voorzitter; vice-voorzitter Jan-Michiel Hessels, Philippe Bodson, Louis Cheung en Karel De Boeck als gedelegeerd bestuurder vervolledigen de vijfkoppige raad. Juridische adviesbureau Deminor en de Nederlandse Vereniging Effectenbezitters (VEB) gaan een alternatieve lijst voorstellen, met George Ugeux als voorzitter.

Maar over die lijst kan niet gestemd worden. Het enige wat de aandeelhouders kunnen doen, is de lijst-Davignon verwerpen. Vraag is of het voor de aandeelhouder een groot verschil zal uitmaken wie de holding gaat leiden. Emotioneel natuurlijk wel: stemmen tegen de lijst-Davignon, is een stem tegen het Fortis-management dat de groep heeft gereduceerd tot een beursgenoteerd vehikel dat maar een schaduw meer is van de internationale bank-verzekeraar die Fortis ooit was. Mensen zoals Hessels en Bodson kunnen als bestuurders mee verantwoordelijk gesteld worden voor die neergang. En ook Davignon wordt beschouwd als een getrouwe van de oude Fortis-top.

Voor de aandeelhouder komt het er nu op aan dat er toch nog zoveel mogelijk waarde gecreëerd wordt voor zijn aandelen. En dat is voor beide lijsten een even moeilijke opdracht. De Fortis-holding is ontdaan van zijn kern, met name de Belgische en Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten. Er zijn daardoor geen duizend manieren om waarde te creëren. Behalve met een goed schulden- en kostenbeheer, kan er alleen maar waarde gecreëerd worden via de (beperkte) internationale verzekeringsactiviteiten en vooral via de participatie van 66 procent in de portefeuille risicokredieten.

Maar de waarde van die portefeuille is in eerste instantie afhankelijk van de evolutie op de financiële markten, wat voor beide lijsten eenzelfde gegeven is. Misschien komt de redding voor de aandeelhouders wel van een andere kant. Wat als de door de Belgische en Nederlandse rechtbanken aangeduide experten vaststellen dat de bank- en verzekeringsactiviteiten te goedkoop van de hand gedaan zijn? Dan zit er misschien toch nog meer in voor de Fortis-aandeelhouders.

Of komt er nog goed nieuws dankzij Fortis-hoofdaandeelhouder Ping An? Die heeft de Chinese overheid ingeschakeld om van de Belgische overheid een schadevergoeding te bekomen voor de nationalisering van Fortis Bank. Peking beroept zich op een verdrag tussen beide landen waarin een clausule staat over schadevergoedingen bij nationalisering. Een clausule die wellicht in het verdrag kwam om Belgische bedrijven te beschermen tegen een nationalisering in China, maar nu in de omgekeerde richting werkt. Als er een schadevergoeding komt voor de Chinese hoofdaandeelhouder, kunnen andere aandeelhouders misschien aanspraak maken op dezelfde behandeling. Moet de redding voor de Fortis-aandeelhouder uit China komen?

Jim Lannoo
Redacteur Ondernemingen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud