Agfa boekt verlies van 288 miljoen euro in 2001

MORTSEL (tijd) - De beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert sloot 2001 af met een fors nettoverlies van 288 miljoen euro, het grootste in haar honderdjarige geschiedenis. De rode cijfers komen er doordat Agfa voor 524 miljoen euro uitzonderlijke kosten boekte, waaronder 80 procent van de kosten van het grootscheepse herstructureringsplan Horizon. 2002 moet weer winst opleveren, maar voorzitter Ludo Verhoeven blijft vaag in zijn voorspellingen.

Van de 524 miljoen euro uitzonderlijke kosten die Agfa boekte, is 440 miljoen euro afkomstig van het Horizon-plan. Agfa lanceerde dat plan vorig jaar om het verlieslatende bedrijf slanker en efficiënter en daardoor winstgevender te maken. Bij de aankondiging maakte de beeldvormingsgroep uit Mortsel duidelijk dat Horizon 550 miljoen euro zou kosten, en dat het grootste deel daarvan al in 2001 geboekt zou worden. Donderdag bleek dat Agfa al 80 procent van de Horizon-kosten doorslikt, dat is meer dan verwacht.

Ook de failliete drukpersenbouwer Xeikon, een voormalige spin-off van Agfa, zorgde voor uitzonderlijke kosten. Agfa schreef de volledige boekwaarde van zijn aandeel van 25 procent in Xeikon af in 2001, goed voor 27 miljoen euro uitzonderlijke kosten. Samen met de vorderingen en de deelname in het bedrijfsverlies kostte Xeikon Agfa zo'n 50 miljoen euro. Ook dat bedrag werd volledig in de boeken van 2001 geschreven.

Zonder al die uitzonderlijke kosten kwam Agfa nog aan een bedrijfsresultaat van 260 miljoen euro over 2001, maar ook dat is een daling van 50,7 procent tegenover 2000. De omzet van Agfa daalde van 5,26 miljard euro in 2000 naar 4,91 miljard euro in 2001. De conjunctuurgevoelige grafische markt en de zwakke prestaties van de consumentenafdeling waren de hoofdredenen voor die zwakke prestaties.

Inclusief de herstructureringskosten boekte Agfa een bedrijfsverlies van 263 miljoen euro, een record. Daar staat tegenover dat het bedrijf al die uitzonderlijke kosten al doorslikte en voor zit op de Horizon-plannen. Volgens Horizon moet het werkkapitaal tegen eind 2003 met 500 miljoen euro worden verkleind. Die doelstelling is nu al voor 429 miljoen euro gerealiseerd, zodat Agfa hier waarschijnlijk de Horizon-doelstellingen zal overstijgen.

Agfa heeft dan wel de bittere beker van 2001 in een keer leeggedronken, maar daarom wordt 2002 nog geen gouden jaar. 'Onze omzet is nu stabiel, maar we zien nog geen duidelijk herstel. We denken niet dat de grafische markt snel herstelt, dus we rekenen vooral op onszelf om onze winst op te krikken', zegt Ludo Verhoeven. Volgens hem zal Agfa 2002 weer met winst afsluiten. Of die winst er al in de eerste of pas in de tweede jaarhelft komt, kon de Agfa-topman donderdag niet kwijt. JLi

Horizon moet Agfa dit jaar uit de rode cijfers halen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud