Advertentie

Agfa: De kater van de filmrolletjes voorbij

(tijd) - Agfa was bij het grote publiek lang bekend als leverancier van analoge filmpjes voor de consumentenmarkt. Maar de groep verkocht die divisie eind 2004 met de oprukkende digitale fotografie in het achterhoofd. Een half jaar later vroeg de Duitse overnemer al het faillissement aan. Wat er precies misliep, blijft onduidelijk. Dat Agfa er niet meer voor opdraait, is volgens gedelegeerd bestuurder Marc Olivié een vaststaand feit.

Agfa was de kleinste speler op de wereldmarkt voor analoge fotofilm. De opkomst van de digitale fotografie deed die markt snel krimpen. Agfa startte wel eens met het leveren van digitale camera's, maar dat project was niet rendabel en werd snel opgeborgen. De Duitse investeerder Hartmut Emans en een reeks managers zagen nog wel brood in de divisie, en namen ze over in november 2004.

Agfa stelde zich flexibel op bij de verkoop. Met de dalende markt van analoge filmpjes in het achterhoofd, werd de verkoopprijs verlaagd van 235 naar 175,5 miljoen euro en later nog eens naar 112 miljoen euro, minder dan de helft van het aanvankelijke bedrag. De groep uit Mortsel boekte 430 miljoen euro van de 560 miljoen euro verkochte activa meteen bij de verkoop af. Agfa leende ook de volledige verkoopprijs aan de overnemers, een lening die gedekt werd door de leasingportefeuille van AgfaPhoto. Daarnaast gaf de groep een overbruggingskrediet van 15 miljoen euro, en leverde ze nog een hele reeks diensten. Dat werkte perfect tot in april 2005. AgfaPhoto betaalde tijdig zijn rekeningen en alle overeenkomsten werden nageleefd.

In Mortsel schrokken ze dan ook toen AgfaPhoto op 26 mei vorig jaar de boeken neerlegde en geldgebrek als oorzaak noemde. Het Duitse bedrijf had op dat moment geen enkele beschikbare kredietfaciliteit opgenomen. Toen het nieuws bekendraakte, boekte Agfa meteen 109 miljoen euro provisies op AgfaPhoto.

Wat er precies misgelopen is bij AgfaPhoto, is nog altijd onduidelijk. Sommige Duitse media schreven eerder dat Emans het bedrijf probeerde leeg te zuigen, onder meer door waardevolle activa (zoals de merknaam) door te sluizen naar een persoonlijke holding.

De jongste maanden kwamen diverse rechtszaken tegen Agfa aan het licht. Een eerste is dat van de Duitse medewerkers van AgfaPhoto die vervroegd met pensioen vertrekken. Omdat AgfaPhoto die pensioneringskosten niet kan betalen, kunnen ze volgens de Duitse wet de vorige eigenaar van AgfaPhoto in bepaalde gevallen aanspreken. 'Wij zullen hier onze taak vervullen', zei Olivié daar gisteren over.

Onlangs raakten nog berichten bekend over werknemers van het failliete Belgische filiaal van AgfaPhoto, waar 20 mensen werkten. Een deel van hen argumenteert dat hun transfer van Agfa naar AgfaPhoto nooit plaatsgevonden heeft, en eist een vergoeding van Agfa. Olivié zei gisteren dat die claims ongegrond zijn, en beklemtoonde dat Agfa geen enkele verdere provisie meer zal aanleggen voor de affaire-AgfaPhoto. 'Wij zijn voorzichtig genoeg geweest', luidde het.

Jeroen LISSENS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud