Agfa verwacht forse omzetgroei in Britse medische divisie

(tijd) - De Belgische beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert verwacht in de eerste twee maanden van 2004 contracten te sluiten met vier Britse ziekenhuisgroepen. Agfa installeert er telkens een systeem om medische beelden digitaal op te slaan en te verwerken. Met de Leeds General Infirmary, de grootste ziekenhuisgroep in het Verenigd Koninkrijk, rekent Agfa nog dit jaar op een gelijkaardig contract.

Het op Euronext Brussel genoteerde Agfa stuurt de jongste maanden bijna wekelijks berichten uit over nieuwe contracten in de gezondheidssector. De medische divisie is al een tijdlang de geldkoe van de groep uit Mortsel. Van de bedrijfswinst van 260 miljoen euro die Agfa in de eerste 9 maanden van dit jaar neerzette, kwam 224,6 miljoen euro van de divisie technische beeldvorming. Ruim 90 procent daarvan komt van het onderdeel Healthcare. Die 224,6 miljoen euro is bovendien 24 procent meer dan in de eerste 9 maanden van 2002. Die snelle groei komt er zowel door de zwakte in de conjunctuurgevoelige grafische en consumentendivisies van de groep, als door de snelle opgang van Agfa in de medische wereld.

Agfa begon zijn medische carrière honderd jaar geleden als leverancier van medische film, maar het haalt vandaag 52 procent van zijn medische omzet uit digitale oplossingen. Het paradepaardje van de groep zijn de implementaties van PACS-systemen (Picture Archiving & Communication System), systemen die de opgenomen medische beelden opslaan en digitaal via netwerken ter beschikking stellen. Voor veel ziekenhuizen betekent die investering een besparing omdat het beheer van medische beelden daardoor sneller en efficiënter gebeurt. Algemeen wordt geschat dat tot 25 procent van alle analoge radiologie-opnames opnieuw gedaan moet worden omdat er zoveel foto's verloren gaan in de enorme administratie van grote ziekenhuizen. Met een PACS-systeem is dat verleden tijd: alle beelden staan op een server en zijn vanop afstand te raadplegen door artsen, samen met het medisch dossier van de patiënt.

Ieder PACS-systeem dat Agfa installeert, is gemiddeld goed voor een omzet van 1,5 miljoen euro. Philippe Houssiau, de algemeen directeur van Agfa's medische divisie, rekent voor de komende jaren op een sterke groei van de Britse gezondheidsmarkt: 'De Britse overheid besliste om het budget voor technologie in ziekenhuizen de komende vijf jaar te verdubbelen.'

Houssiau is er gerust op dat de Britse medische wereld bij die moderniseringsplannen niet naast Agfa zal kunnen kijken. In de markt voor PACS-systemen in het Verenigd Koninkrijk is de Belgische groep immers ruimschoots marktleider. Van de 19 PACS-systemen die daar dit jaat geïnstalleerd werden, zijn er 10 van Agfa. De andere 9 zijn verdeeld over 7 andere leveranciers. Agfa heeft al 33 PACS-systemen geïnstalleerd in het VK. Op een analistentrip naar het Londense West Middlesex Hospital legden artsen uit dat het PACS-systeem van Agfa voor hen een doorbraak betekende.

Op de wereldwijde PACS-markt staat Agfa naar schatting op de tweede plaats. Het medische beeldsegment waarop Agfa actief is, is goed voor een jaarlijkse markt van 7 miljard dollar. Verwacht wordt dat dat segment de komende jaren telkens met 4 tot 6 procent groeit.

Houssiau verwacht ook een enorme groei op de Chinese gezondheidsmarkt. 'De overheid is daar bezig aan een enorme technologische inhaalbeweging. Ze verkiest evenwel samen te werken met bedrijven die plaatselijk produceren.' Agfa opende eind oktober een fabriek voor drukplaten voor de grafische sector in Wuxi bij Sjanghai. Volgens Houssiau bekijkt de groep nu de mogelijkheden om daar ook medische film en radiologie-apparatuur te produceren.

JLi

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud