Al Qaeda krijgt voet aan de grond in Somalië

(tijd/afp) - Het Oost-Afrikaanse Somalië kan volgens experts de volgende uitvalsbasis worden van groeperingen die banden hebben met het terreurnetwerk Al Qaeda. Vorige week nog werd in de separatistische Somalische regio Somaliland een 'internationaal bekend lid' van Al Qaeda opgepakt. Al Qaeda was volgens de plaatselijke autoriteiten van plan de parlementsverkiezingen van gisteren te verstoren.

Somalië zit sinds de val van dictator Mohamed Siad Barre in januari 1991 zonder centrale regering. Recente pogingen om een vestigingsplaats te vinden voor een overgangsregering dreigen opnieuw te ontaarden in een gewapend conflict. De enigen die voordeel halen uit een toename van de anarchie zijn krijgsheren en militante islamisten, waarschuwen experts.

Sinds 2003 zit in Somalië een nieuwe jihadistisch netwerk met banden met Al Qaeda in de lift, meldt een recent rapport van de International Crisis Group. De uitvalsbasis van het netwerk is de hoofdstad Mogadishu. De groep wordt aangevoerd door een militieleider die werd opgeleid in Afghanistan. De eerste acties van de groep vonden plaats in het betrekkelijk rustige Somaliland. Die regio in het noordwesten van Somalië riep in mei 1991 eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Tussen oktober 2003 en april 2004 vermoordde de groep er vier internationale hulpverleners.

De voormalige directeur van de Israëlische geheime dienst Mossad, Shabtai Shavit, sluit niet uit dat de chef van Al Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, uitwijkt naar de Hoorn van Afrika en mogelijk naar Somalië. De militaire druk die in Irak op Al Qaeda wordt uitgeoefend, zal Zarqawi ertoe dwingen een nieuwe basis te zoeken, meent Shavit. 'Zarqawi kan niet eeuwig in Irak blijven.'

De autoriteiten van Somaliland maakten begin deze week bekend een internationaal bekend lid van Al Qaeda te hebben opgepakt. Hij werd gevat samen met drie anderen tijdens de bestorming van een woning in de 'hoofdstad' Hargeysa. De gearresteerden maken volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Somaliland, Ismail Adan Osman, deel uit van een in Mogadishu gevestigde cel.

De minister noemde geen namen, maar verklaarde dat een van de mannen werd opgeleid in Afghanistan en dat hij op de lijst van internationaal gezochte terroristen staat. De gearresteerden waren volgens de minister van plan aanslagen te plegen om de plaatselijke parlementsverkiezingen te verstoren.

De inwoners van Somaliland trokken gisteren naar de stembus om 82 parlementsleden te kiezen. Internationale waarnemers zagen toe op de stembusgang. De verkiezingsstrijd ging tussen de regerende Unie van Democraten en de twee belangrijkste oppositiebewegingen, de Partij van de Solidariteit en de Partij voor Gerechtigheid en Welvaart. De uitslagen worden pas volgende week verwacht.

Zowel voor de regering als voor de oppositie boden de democratische verkiezingen de kans de roep naar internationale erkenning te benadrukken. De internationale gemeenschap verwerpt de eis van Somaliland en steunt het overgangsproces dat gericht is op de heropbouw van de Somalische staat.

In Somalië zwaaien rijke zakenlui en krijgsheren nog steeds de plak. De Franse expert Roland Marchal sluit allianties van die groepen met islamistische groeperingen niet uit. Die zullen volgens hem evenwel niet van lange duur zijn. LDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud