Alcatel geeft Bell leiding in groeiend marktsegment

(tijd) - Alcatel Bell krijgt in de Franse telecomgroep Alcatel de leiding voor de ontwikkeling van ethernetschakelsystemen, een snelgroeiend marktsegment. Door die nieuwe taak aan Bell toe te vertrouwen, onderstreept Alcatel het belang van zijn Belgische dochter voor de groep. Dat vermindert de vrees voor het voortbestaan van Bell van eind vorig jaar.

De socialistische vakbond BBTK luidde eind vorig jaar de alarmbel over Bell. De BBTK zei te vrezen voor het voortbestaan van de afgeslankte onderneming en verwees onder meer naar het schrappen van het prestigeproject Xantium, een superrouter voor IP-netwerken van telecomoperatoren. IP of internetprotocol is een technologie voor telecomverkeer die sterk in opmars is.

De Xantium was bedoeld voor de 'core' of het hart van het IP-netwerk. Maar het marktsegment werd gaandeweg minder belangrijk dan de 'edge' of de rand van het net. Volgens Rudy Hoebeke, de directeur productmanagement bij Bell, staan edge routers nu voor een wereldwijde markt van ongeveer 1,6 miljard dollar (1,26 miljard euro) en wordt er in de periode 2004-2007 een jaarlijkse groei verwacht van 16 procent. Bij de core routers is dat 13 procent, vertrekkend van een kleinere basis van 1,3 miljard dollar (1 miljard euro).

Alcatel speelde in op de gewijzigde markt door de Xantium te schrappen en het Amerikaanse bedrijf TiMetra in te lijven. Op die manier kon de groep een vliegende start nemen op het terrein van de edge routers. Alcatel Bell kreeg de opdracht de routers mee te ontwikkelen en te commercialiseren. De directie van het bedrijf toonde daarmee aan dat Bell niet gedoemd is te verdwijnen en belangrijk blijft voor de innovatie in het concern.

Intussen kreeg de Belgische onderneming met de ethernetschakelsystemen er een taak bij. Ethernet is vooral bekend als protocol voor LAN's (local area networks) of computernetwerken van bedrijven. De technologie wordt nu ook ingezet voor dataverkeer op publieke telecomnetten, onder namen als metro of carrier ethernet.

'Voor dataverkeer op die netten is het vandaag het snelstgroeiende marktsegment. Het gaat dit jaar nog maar om 630 miljoen dollar (496 miljoen euro) maar we verwachten tot en met 2007 een gemiddelde jaarlijkse groei van 40 procent', zegt Hoebeke. Andere voorspellingen zijn een stuk optimistischer en hebben het over een markt van bijna 5 miljard dollar in 2007. Een van de redenen voor de sterke groei is volgens Hoebeke het succes van breedband op de particuliere markt. 'Het gebruik van ethernet in plaats van de klassieke ATM-transmissietechnologie biedt daar meer flexibiliteit en is kostenefficiënter.'

Ingenieurs die bij Bell op de Xantium werkten, werden ingezet om de ethernetproducten te ontwikkelen. Daarbij konden ze terugvallen op de TiMetra-technologie. Bell neemt in de Alcatel-groep de leiding over het project, waaraan ook gewerkt wordt in het Canadese Ottawa en in Californië. Om concurrentieredenen wil Alcatel niet kwijt hoeveel Bell-mensen ingezet worden voor ethernet. Het bedrijf geeft wel vrij dat een team van zo'n tachtig mensen bezig is met de ontwikkeling van ethernetschakelsystemen en TiMetra-routers.

'De ethernetploeg groeit snel', zegt Hoebeke. 'De eerste ethernetproducten kwamen in de zomer op de markt en er is veel interesse voor bij de telecomoperatoren. Er zijn weinig grote en middelgrote operatoren in Europa waarmee we niet praten over ons gamma ethernetproducten en edge routers. Wereldwijd hebben al meer dan veertig telecombedrijven producten gekocht, wel nog vooral routers.' Een van de routerklanten is Telenet. Voor ethernet gaat het onder meer om het Amerikaanse SBC.

De ploeg van tachtig mensen maakt deel uit van de IP-divisie van Alcatel Bell. Die omvat ook een zogenaamd 'regional support center'. Dat wil zeggen dat Bell verantwoordelijk is voor de verkoop van alle dataproducten van de groep, ook het oudere gamma, voor publieke netwerken in Europa, Latijns-Amerika, India en Afrika. Bell staat tevens in voor de klantenondersteuning. Daarnaast herbergt het bedrijf een van de zes centra in de wereld voor onderzoek en innovatie van het concern.

Voor routers zijn de Amerikaanse bedrijven Cisco en Juniper belangrijke concurrenten van Alcatel. Voor metro ethernet is Cisco een grote speler. Het Duitse Siemens, de rivaal van Alcatel in Europa, speelt nog niet echt mee voor ethernet. Siemens nam een belang van 40 procent in de Zuid-Koreaanse ethernetspecialist Dasan Networks dat intussen opgetrokken werd naar 51 procent. Dasan kreeg pas in september voet aan de grond in Europa met een contract bij het Nederlandse Casema. BB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud