Algemene staking eerste test De Villepin

(tijd) - Frankrijk ligt vandaag stil. Vakbonden hebben een landelijke staking uitgeroepen uit protest tegen de hoge werkloosheid, privatiseringen, de kwakkelende koopkracht en de versoepeling van het ontslagrecht. De massale mobilisatie is de eerste harde confrontatie tussen de vakbeweging en premier Dominique De Villepin.

De premier was door de vakbonden een hete herfst in het vooruitzicht gesteld nadat hij midden in de zomervakantie een forse versoepeling van het ontslagrecht had aangekondigd en direct per decreet invoerde. Sinds vorige maand kunnen werkgevers nieuwe arbeidskrachten de eerste twee jaar van hun dienstverband onmiddellijk en zonder opgave van redenen ontslaan.

De Villepin hoopt dat de maatregel bij werknemers de drempel om nieuw personeel aan te nemen verlaagt en zo een probaat middel vormt tegen de hoge werkloosheid die al tijden ongeveer 10 procent van de beroepsbevolking bedraagt. De vakbonden zien het echter als een onacceptabele aantasting van de rechtspositie van werknemers.

De versoepeling van het ontslagrecht is echter niet de enige wrevel van de vakbonden. Tijdens demonstraties in meer dan 75 Franse steden zullen de actievoerders een verbetering van de koopkracht eisen. Sinds 2002 is de groei van de koopkracht van de Fransen min of meer stilgevallen als gevolg van de kwakkelende economische ontwikkeling en de forse stijging van de energie- en huizenprijzen.

Vooral bij de staatsbedrijven zoals de spoorwegmaatschappij SNCF, elektriciteitsconcern EdF, de posterijen en tolwegmaatschappijen is het animo om te staken groot, vooral uit verzet tegen de privatiseringsplannen van de regering. Het is de eerste algemene stakingsdag in Frankrijk sinds 10 maart.

Er wordt met spanning uitgekeken naar het verloop van de actiedag in Marseille waar het personeel van de staatsveerbootdienst SNCM al meer dan twee weken staakt tegen de privatisering. De ministers van Economische Zaken en Transport, respectievelijk Thierry Breton en Dominique Perben onderhandelden gisteren in Marseille tevergeefs met vakbondsvertegenwoordigers om uit de impasse te raken. De bewindslieden keren morgen terug naar de Zuid-Franse havenstad om de onderhandelingen voort te zetten. De vakbonden verwachten alleen al in Parijs minstens een miljoen mensen te mobiliseren voor een protestdemonstratie. In het hele land leggen honderdduizenden mensen het werk neer. Het openbaarvervoer zal ernstig ontregeld zijn, de meeste scholen houden hun poorten gesloten omdat de docenten staken, het vliegverkeer zal grote vertragingen oplopen als gevolg van langzaamaanacties van luchtverkeersleiders en tal van betaalloketten op tolwegen zullen onbemand zijn. Tot de algemene stakingsdag is opgeroepen door alle Franse vakbonden die zich gesteund weten door de linkse oppositiepartijen.

Vooral in het openbaar vervoer veroorzaakt de algemene stakingsdag grote spanningen. Het is de eerste keer dat de wet op de minimumservice in werking treedt. Die moet de overlast voor het publiek van stakingen in het openbaar vervoer zoveel mogelijk beperken. Werknemers bij de spoorwegmaatschappij SNCF en het Parijse metro- en busbedrijf RATP zijn verplicht op straffe van financiële sancties minstens een derde van de dienstregeling gewoon uit te voeren op stakingsdagen. De algemene mobilisatie van vandaag is een eerste serieuze test voor deze nieuwe regelgeving.

Het is voor het eerst sinds de hervorming van het pensioenstelsel in 2003 dat de vakbonden weer eensgezind optrekken bij demonstraties. Terwijl de gematigde vakbonden zich uiteindelijk neerlegden bij de verschraling van het staatspensioensysteem, voerden radicalere bonden als de communistische CGT en Force Ouvrière er nog lang verbeten actie tegen. Maar de kracht was beperkt omdat de bonden niet langer samenwerkten. In tegenstelling tot eerdere algemene stakingsdagen vorig jaar, wordt de actiedag van vandaag door alle grote vakbonden gesteund. BaK

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud