Ambitie en durf

Metris International is gisteravond uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar. Die titel verdient het snelgroeiende bedrijf zeker. Een blik op de groeicijfers van de voorbije jaren zegt voldoende.

(tijd) De onderscheiding voor Metris is zonder meer ook een eresalvo voor ambitie en durf. Daaraan ontbreekt het de spin-off van de KU Leuven niet. De nieuwe onderneming van het jaar is een ware overnamekampioen, is internationaal zeer bedreven en het bedrijf kondigde al aan plannen te koesteren om naar de beurs te trekken. Het gaat allemaal overdonderend snel.

Toch is het alleen maar positief dat een van de trekpaarden van de Vlaamse economie de reflex toont heel snel aan de beurs te denken als financieringsbron. Een beursgang kan er mee voor zorgen dat de uitzonderlijke groei van de voorbije jaren gehandhaafd blijft. En er is in Vlaanderen nog altijd veel meer geld dan er goede ondernemingsprojecten zijn.

Toch hoort hier, nu al, een belangrijke nuance bij. Metris is zonder meer een beloftevol bedrijf. Dat mag evenwel niet doen vergeten dat het ook een bedrijf is in volle groeifase. Metris is de voorbije jaren in een noodtempo gegroeid, vooral door overnames. De strategie achter die overnames kan topman Bart Van Coppenolle zeer overtuigend verdedigen en alle overnames hebben tot nu toe meteen bewezen zinvol te zijn geweest. Toch volgt voor Metris nu een tweede fase waarin het bedrijf nog eens alles moet bewijzen.

Het volstaat niet bedrijven over te nemen als je in de jaren die volgen niet kan bewijzen dat je die expansie ook kan managen. Als Metris voor de kapitaalmarkten kiest als financieringsbron, zal het bedrijf bovendien meteen boter bij de vis moeten brengen. De vorige winnaar van de belangrijkste ondernemingsprijs van het land, weet intussen wat zoiets betekent. Weinigen twijfelen fundamenteel aan de toekomstkansen van Option, maar ongelukkige communicatie bracht het grote geloof de voorbije weken toch ernstig aan het wankelen. Voor diezelfde uitdaging staat nu ook Metris.

Van Coppenolle ontving de trofee van Onderneming van het Jaar gisteren uit handen van premier Guy Verhofstadt. Allicht hebben de twee het achteraf nog wel even gehad over de toekomstkansen die de Belgische overheid onze snelle groeiers biedt. Wie het 'track record' van AS Adventure, Arinso, JC Wibo-Vlassenroot, Metris, Team Industries en Cegeka bekijkt, kan niet anders dan vaststellen dat er in ons land een enorm potentieel schuilt aan ondernemerschap.

Het blijft een open vraag of we dat ook voldoende ondersteunen. Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen hield vorige week een moedig pleidooi voor een toekomstproject waarin het ontwikkelen en behouden van talent, het ondersteunen van internationalisering en het stimuleren van innovatie centraal staan. Zijn boodschap moet de Vlaamse publieke opinie overtuigen hoe dringend we aan de slag moeten om de concurrentiepositie van Vlaanderen overeind te houden. Maar de eerste reacties, zeker vanuit vakbondshoek, zijn teleurstellend. De wil om nieuwe wegen in te slaan om onze welvaart en ons welzijn te vrijwaren, is niet overal even groot. Dat is zonde, want het is de voedingsbodem die ervoor moet zorgen dat Metris geen unicum blijft.

Frederik Delaplace

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud