Analisten zien euro komend jaar stijgen tot 1,20 dollar

LONDEN (reuters) - De euro stijgt de komende twaalf maanden tot een recordhoogte van 1,20 dollar, want het optimisme over de sterkte van de Amerikaanse economie zal dalen. Dat zeggen analisten die werden ondervraagd door het persbureau Reuters. Volgens de gemiddelde prognose van 58 analisten stijgt de euro van 1,14 dollar nu tot 1,165 dollar over zes maanden en 1,20 dollar over twaalf maanden.

De euro bereikte in mei een piek van 1,19 dollar als gevolg van tegenvallende indicatoren over de Amerikaanse economie en de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente zou verlagen tot een historisch dieptepunt. Sindsdien moest de eenheidsmunt een deel van de winst inleveren omdat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de Amerikaanse economie heropleeft.

Analisten merken op dat de wisselmarkt te veel vooruitloopt op de groeiversnelling van de Amerikaanse economie. 'In de nabije toekomst zullen de Amerikaanse indicatoren positief zijn. Maar dan zullen de indicatoren zijdelings evolueren en zullen de verbeteringen beperkt zijn', zegt Michael Schubert van Commerzbank. 'Het verschil tussen de verwachtingen en de feiten zal ontgoochelen.'

Hans Günter Redeker van BNP Paribas verwacht dat investeringen in Amerikaanse obligaties en aandelen op korte termijn de dollar zullen ondersteunen. 'De Amerikaanse obligatiekoersen daalden de laatste weken, maar het goede nieuws is dat de economie een belangrijk deel van de productiecapaciteit niet benut en dit betekent lage inflatie en rente. De Amerikaanse aandelenmarkt zal investeerders aantrekken die cash hebben of obligaties willen verkopen.'

Analisten zeggen dat het overdreven optimisme over de Amerikaanse economie gedeeltelijk te wijten is aan Fed-voorzitter Alan Greenspan. Hij probeerde de verwachtingen te beïnvloeden door over sterke groei te praten en de risico's van deflatie te minimaliseren.

Analisten verwachten dat de aandacht voor het grote tekort op de Amerikaanse lopende rekening zal terugkeren. 'Het grote tekort op de lopende rekening zal op de dollar wegen indien blijkt dat de versnelling van de groei niet duurzamer is dan de recente opstoten', zegt Avery Shenfeld van CIBC World Markets.

De euro profiteert ook van het renteverschil tussen de eurozone en de VS. De basisrente van de Europese Centrale Bank bedraagt 2 procent en die van de Fed slechts 1 procent.

De verschillen over de groei- en rentevooruitzichten verklaren waarom de wisselkoersvoorspellingen sterk verschillen.

De prognoses voor eind juli 2004 variëren tussen 1 en 1,33 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud