Anderlecht treft lotgenoot met dolend Valencia

(tijd) - Met het dolende Valencia treft Anderlecht vanavond, op de vijfde speeldag van de Champions League, een lotgenoot. Net als de regerende Belgische landskampioen miste de Spaanse titelhouder zijn seizoenstart. Vorig weekend boekte Valencia pas zijn eerste zege in twee maanden tijd. Het duel met Anderlecht is voor beide voetbalteams zowat de match van de laatste kans.

Na vier van de zes speeldagen in de groepsfase van de Champions League is de situatie in poule G behoorlijk overzichtelijk. Inter Milaan gaat aan de leiding met tien punten en is al zeker van een plaats in de tweede ronde. Werder Bremen volgt op één punt en maakt grote kans om zich bij de beste 16 ploegen van Europa te scharen. Valencia stelde totnogtoe teleur, met amper vier punten. Anderlecht ten slotte verloor als enige van de 32 deelnemers aan de Champions League elk van zijn eerste vier wedstrijden.

Het duel tussen beide kneusjes in groep G is er een van de laatste kans. Wil het zich nog kwalificeren voor de tweede ronde, dan moet Valencia winnen in Brussel, dat over twee weken tegen Bremen nog eens overdoen en hopen dat de regerende Duitse landskampioen vanavond zelf niet wint tegen Inter. Anderlecht van zijn kant kan er enkel nog stiekem van dromen als derde te eindigen in zijn groep en zo een doorstart in de UEFA Cup af te dwingen. Dan moeten de Brusselaars vanavond wel Valencia verslaan, liefst met drie doelpunten verschil om zo de 2-0-nederlaag uit de heenwedstrijd weg te wissen. Op de slotspeeldag zal Anderlecht dan een beter resultaat moeten boeken in Milaan dan Valencia tegen Werder.

Valencia en Anderlecht leven dus vooral met theoretische hoop. Beide ploegen zijn dit seizoen partners in gedeelde smart, nadat ze enkele maanden terug nog kampioen van hun land waren geworden. In de Belgische competitie telt Anderlecht al zeven punten achterstand op leider Club Brugge. De zesde deelname aan de Champions League is een fiasco. De nipte 2-3-bekerzege dit weekend tegen derdeklasser Bocholt toonde nogmaals aan hoezeer het vormpeil aangetast is, met de blunderende doelman Tristan Peersman als de verpersoonlijking van de Brusselse vertrouwenscrisis.

Valencia is er zo mogelijk nog slechter aan toe. Het boekte zaterdag, op het veld van Malaga, pas zijn eerste overwinning sinds 26 september. Het seizoenbegin was nochtans uitstekend. Valencia veroverde de Europese Supercup tegen Porto. Op de openingsspeeldag van de Champions League versloeg het Anderlecht. En in eigen land puurde Valencia uit zijn eerste vijf competitiewedstrijden 13 punten en ging het eind september, samen met Barcelona, aan de leiding.

Twee maanden en tien opeenvolgende wedstrijden zonder overwinning later lijkt Valencia op alle fronten uitgeschakeld. In de Spaanse competitie is Valencia weggezakt naar een vijfde plaats en bedraagt de kloof met leider Barcelona tien punten. In de Champions League stond de blamerende 1-5-thuisnederlaag tegen Inter Milaan symbool voor de heersende malaise. En ook op de Beker van Spanje maakt Valencia geen kans meer, na verlies tegen tweedeklasser Lleida.

Net als Anderlecht hield Valencia nochtans zijn spelerskern in het tussenseizoen bijeen en versterkte het nog. Ook nieuw is trainer Claudio Ranieri, die de naar Liverpool vertrokken succescoach Rafael Benitez opvolgde. Waar Benitez uitging van de defensieve kwaliteiten van zijn team, predikt Ranieri een meer aanvallende aanpak. De Italiaan sloeg zelf al mea culpa en erkent dat de negatieve resultaten van de jongste maanden ten dele het gevolg zijn van zijn offensieve en soms naïeve tactiek. Net als zijn Brusselse collega Hugo Broos moest Ranieri het ontgelden bij sommige media. Wel weet hij zich gesteund door de nieuwe voorzitter van Valencia, die de spelers als de enige zondaars ziet. Zoals Stefano Fiore, die drie weken geleden weigerde in te vallen tegen Inter Milaan. Sindsdien weerde Ranieri hem uit de selectie. Fiore is er vanavond voor het eerst weer bij, vooral omdat enkele sleutelspelers geblesseerd zijn.

De ziekenboeg is dan ook Ranieri's grootste bekommernis en de hoofdoorzaak van Valencia's crisis. De ervaren verdediger Roberto Ayala is al maanden out na een knie-operatie. Ook zowat het volledige middenveld is vanavond afwezig. Aanvoerder David Albelda heeft een hamstringblessure, linkerflankspeler Vicente vreest voor een enkeloperatie en vorige zaterdag viel ook nog eens rechtsmidden en kersvers Spaans international Miguel Angulo uit met een dijletsel.

Hugo Broos kan nog altijd geen beroep doen op Nenad Jestrovic en Hannu Tihinen. Wel recupereert hij Mbo Mpenza. Twijfelachtig is dan weer Vincent Kompany. Ook over wie het Brusselse doel verdedigt - Peersman of Daniel Zitka - valt pas vandaag een beslissing.

Jan VAN HESSCHE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud