Antwerpen, hoofdstad van België?

©Saskia Vanderstichele

De besparingen waar de steden en de gemeenten voor staan zijn niet zomaar te vergelijken met het begrotingswerk dat Di Rupo wacht. Toch zal wat in Antwerpen gebeurt mogelijk mee de toekomst van België na mei 2014 bepalen.

 

‘Ik heb gezegd dat ik burgemeester van deze stad wilde worden en zou blijven. Ik blijf mij erover verbazen dat niemand schijnt te geloven dat ik probeer te doen wat ik zeg.’ Bart De Wever lijkt het te menen dat hij volgend jaar wel het boegbeeld, maar niet de kandidaat-minister-president voor de N-VA zal zijn.

De N-VA-voorzitter waarschuwt in een interview in De Tijd open en bloot voor de eindigheid van het tijdperk-De Wever: ‘Ik hoop dat ik het nog in mij heb om mijn partij in 2014 naar succes te leiden, maar dan is deze appelsien uitgeperst.’

Antwerpen, dus. Op dat front zal De Wever de komende maanden moeten bewijzen dat hij wél in de praktijk kan uitvoeren wat hij de federale regering verwijt: structureel de financiën gezond maken en een sanering voor de lange termijn doorvoeren.

De federale begrotingsproblematiek is genoegzaam bekend. We besparen niet genoeg, en al zeker niet structureel. De primaire uitgaven stijgen nog.

Saneren doen we trager dan gepland, door meer belastingen in te voeren en door de schuld te verminderen via eenmalige operaties, zoals de verkoop van participaties. Gisteren bleek uit nieuwe prognoses van de Nationale Bank dat de regering nog maar eens 1 miljard euro extra moet besparen.

Is het federale niveau armlastig, dan wordt de financiële toestand van de steden en gemeenten met de dag penibeler. De Wever kondigt aan dat Antwerpen voor een loodzware saneringsoperatie staat, iets wat geldt voor het gros van de gemeenten. De pensioenlasten swingen de pan uit en tegelijkertijd zijn er extra crèches en scholen nodig. Veel gemeenten en steden zullen de belastingen verhogen en minder investeren in infrastructuurwerken. Terwijl minister van Financiën Koen Geens nog een extra inspanning van de gemeenten wil.

De Wever zegt het moe te zijn dat hij als burgemeester voor ‘elke boe of bah’ gevolgd wordt. Maar de manier waarop hij zijn stad bestuurt, overstijgt Antwerpen. Hoe na de verkiezingen van 2014 de toekomst van België geschreven wordt, wordt voor een niet onbelangrijk deel aan de oevers van de Schelde bepaald.

Bewijst Bart De Wever dat hij een wervend Antwerps project kan uitzetten en toch structureel kan besparen? Kan hij een goede dienstverlening garanderen met minder centen? Als dat het geval is, zal hij dat uitspelen in de federale en de Vlaamse verkiezingsstrijd van volgend jaar. Ook al vallen niveaus niet zomaar met elkaar te vergelijken. Slaagt hij daar niet in, dan wordt de N-VA-kritiek op de werkwijze van de regering-Di Rupo een pak minder geloofwaardig. En wordt het einde van het tijdperk-De Wever meteen realistisch.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud