Avances van Greiner aan Recticel lijken op overval

Senior writer

Er zit misschien muziek in een samengaan van het Belgische Recticel en het Oostenrijkse Greiner. Maar de paringsdans is met een ferme valse noot ingezet.

Natuurlijk roept het weerstand op als een ongenode gast een bedrijf binnenwandelt, zich in het kantoor van de directeur installeert en van daar bevelen begint te geven. Dat gebeurt nu bij Recticel. De Belgische schuim- en isolatieproducent zit plots opgezadeld met een nieuwe referentieaandeelhouder, de Oostenrijkse plasticproducent Greiner, die het belang van 27 procent van de investeringsmaatschappij Bois Sauvage in Recticel heeft overgekocht. De Oostenrijkers lanceren meteen een bod op de andere aandelen met de bedoeling de meerderheid te verwerven.

Het bod is ongevraagd en kan in eerste instantie moeilijk anders worden gezien dan als vijandig. Greiner lanceert zijn bod zonder eerst de toestemming te vragen van de raad van bestuur en het management van Recticel. Het gaat slinks te werk door achter de rug van Recticel een deal te bekokstoven met de hoofdaandeelhouder.

Akkefietjes

Recticel en Greiner zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze hebben een poos een joint venture gehad. Maar door enkele akkefietjes is de verstandhouding tussen de twee bedrijven vertroebeld. Dat maakt deze coup voor Recticel moeilijk verteerbaar.

Het kan de investeringsmaatschappij Bois Sauvage niet kwalijk worden genomen dat ze, na jarenlang een stabiele aandeelhouder te zijn geweest, haar participatie in Recticel verzilvert om andere investeringsprojecten op te zetten. Maar het is niet netjes dat ze dat doet zonder overleg met het schuim- en isolatiebedrijf zelf.

Recticel is voor een voldongen feit gesteld en heeft weinig opties om Greiner de toegang te versperren. Recticel kan op zoek gaan naar een witte ridder, een andere partij die een hoger overnamebod wil uitbrengen. Maar wie is daartoe bereid, in de wetenschap opgescheept te blijven met Greiner als aandeelhouder die een blokkeringsminderheid heeft?

Door de manier waarop Greiner avances richting Recticel maakt, lijkt het op een overval. En dan gaan de hakken in het zand.

En is Recticel beter af met een andere investeringsmaatschappij of met een private-equitygroep als nieuwe hoofdaandeelhouder, die zich zelden voor de lange termijn willen engageren. Is er een andere industriële groep die Recticel uit de klauwen van Greiner wil redden? Maar is dat niet de keuze tussen de cholera en de pest?

Jammer

Het is altijd jammer als Belgische industriële bedrijven in buitenlandse handen vallen. Maar in een eengemaakte Europese markt zijn grensoverschrijdende fusies en overnames een normale zaak, als ze geen eenrichtingsverkeer zijn. Het is niet de taak van de overheid zulke operaties te bemoeilijken of onmogelijk te maken, tenzij strategische belangen in het geding zijn. Maar dat is hier niet het geval.

Greiner, een Oostenrijks familiebedrijf van min of meer hetzelfde kaliber als Recticel, is misschien niet eens zo’n slechte match als de plooien tussen de twee groepen kunnen worden gladgestreken en Recticel de kans krijgt het partnerschap mee uit te tekenen. Want door de manier waarop Greiner zijn avances maakt, lijkt het op een overval. En dan gaan de hakken in het zand.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud