<B>Commentaar:</B>Geen radicalisme

Er zat het voorbije weekend een strategie achter het optreden van het Vlaams Blok. Vlaams parlementslid Filip Dewinter, partijvoorzitter Frank Vanhecke en zelfs kamerlid Gerolf Annemans wilden tijdens hun mediaoptredens vooral duidelijk maken aan hun kiespubliek dat het Vlaams Blok zijn typerende standpunten niet verandert. Het was, bekeken vanuit de positie van de partij, wellicht een verstandige strategie. Om het met de woorden van Gerolf Annemans te zeggen: 'Ons programma blijft voldoende vuil om aantrekkelijk te zijn voor het volk.'

Filip Dewinter legde uit dat vreemdelingen van het Vlaams Blok voortaan niet meer het land moeten verlaten op voorwaarde dat ze zich integreren. Gevraagd naar enige duidelijkheid, merkte Dewinter op dat het dragen van een hoofddoek wijst op onwil om zich te integreren. Dewinter had het niet over het dragen van een hoofddoek op specifieke plaatsen zoals in scholen. Hij sprak over het dragen van een hoofddoek op straat, overal dus.

Niet de cultuurverschillen tussen de moslimwereld en de joods-christelijke wereld vormen de motor van het conflict dat zich steeds duidelijker internationaal, en dus ook in Belgiƫ, manifesteert. Het zijn de radicalen aan beide zijden van de cultuurgrens die het conflict zijn gevaarlijkere dynamiek bezorgen. Filip Dewinter bewees het voorbije weekend dat hij tot die groep van radicalen wil blijven behoren.

De internationale gebeurtenissen spelen in het voordeel van de radicalen. Hun oplossing van 'wij tegen zij' klinkt steeds aanlokkelijker voor een bevolking die zich om verschillende redenen en aan beide zijden van de religieus-culturele grens terecht zorgen maakt. Het maakt de situatie enkel maar dreigender. Ook in Vlaanderen is het gevecht niet langer een gevecht voor enkele procenten verlies of winst bij een verkiezing. De inzet wordt tastbaar fundamenteel. Als het Vlaams Blok deze week door het Hof van Cassatie definitief veroordeeld wordt voor racisme, wil de partij met een nieuwe naam verder. De nieuwe statuten en het opgekuiste programma zijn er al. De discussie over het cordon sanitaire zal dan zeker opnieuw opduiken.

Partijen die het niet met Dewinter eens zijn, moeten daarover meer dan ooit de confrontatie met de kiezer durven aangaan. Daarbij de samenwerking met radicalen blijven uitsluiten, heeft niets ondemocratisch. Het is integendeel de meest democratische beslissing die politici in de huidige wereld kunnen nemen.

De keuze is aan elke individuele politicus in Vlaanderen. Ofwel steunen de politici het opgepoetste programma van het Vlaams Blok ofwel blijven ze het ondubbelzinnig afwijzen. Die oefening leidt vroeg of laat ongetwijfeld tot een 'big bang' in het Vlaamse partijlandschap. Maar misschien is die partijpolitieke aardverschuiving wel noodzakelijk om de huidige politieke patstelling te doorbreken.

Renaat Schrooten

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud