<B>Commentaar</B> over de VLD: Stemadvies

De verklaring van oud-partijvoorzitter en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht dat senator en enfant terrible Hugo Coveliers uit de VLD moet worden gezet, heeft gisteren alweer deining veroorzaakt in de liberale gelederen.

Het partijbestuur had maandag europarlementslid Dirk Sterckx, die de partij van februari tot juni ad interim had geleid, de opdracht gegeven er bij alle kandidaten voor het voorzitterschap op aan te dringen in de laatste week voor de verkiezingen de rust en sereniteit in de partij te helpen bewaren. De rel over de aanval van prins Filip op het Vlaams Belang kwam de VLD uiterst gelegen om zelf uit de schijnwerpers van de media te blijven. Uitgerekend oud-voorzitter De Gucht speelde gisteren stoorzender.

De Gucht heeft er spijt van dat hij Coveliers begin dit jaar, na het scherpe conflict over de afzetting van de flamboyante Antwerpenaar als voorzitter van de VLD-senaatsfractie, niet uit de partij heeft gezet. Het partijbestuur had hem daar toestemming voor gegeven. De Gucht vond het tactisch beter Coveliers, die in de partij steeds meer gemarginaliseerd raakte, aan boord te houden dan hem de 'rechtse martelaar' te laten uithangen. Naarmate de weken en maanden verstreken, bleek dat De Gucht een verstandige keuze had gemaakt.

Na de toetreding van De Gucht tot de federale regering en de daarmee samenhangende beslissing de voorzittersverkiezingen enkele maanden te vervroegen, veranderde de situatie. Coveliers raakte los uit zijn isolement toen hij begon op te treden als gangmaker en tot op zekere hoogte woordvoerder van Jean-Marie Dedecker, de challenger van waarnemend voorzitter Bart Somers voor het voorzitterschap van de VLD. De Gucht betreurt nu dat hij Coveliers een tweede kans heeft gegeven, want in een tandem met het stemmenkanon Dedecker is Coveliers meer dan ooit een geduchte tegenstander van het partij-establishment geworden.

Blijkbaar zou na de voorzittersverkiezingen, misschien maandag al, de procedure worden opgestart om Coveliers uit de VLD te zetten. Dat De Gucht de excommunicatie gisteren al begon voor te bereiden, veroorzaakte opschudding in het VLD-kader en deed vragen rijzen over de bedoelingen van De Gucht. De hypothese dat hij in de kaart speelde van Jean-Marie Dedecker en Bart Somers een hak wilde zetten, is weinig geloofwaardig.

Na zijn frontale botsing met eerste minister Guy Verhofstadt - het zogenaamde koningsdrama - heeft Karel De Gucht veel krediet verworven in het donkerblauwe segment van de VLD dat het niet zo op de premier begrepen heeft. Het is juist die donkerblauwe achterban die wel eens de kaart van Dedecker zou kunnen trekken. Het lijkt er dan ook veeleer op dat De Gucht gisteren van dat krediet gebruik heeft gemaakt om een stemadvies voor Somers te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud