<B>Commentaar over de zaak-Erdal: </B>In het nauw

In de rapporten van de Comités P en I over de zaak-Erdal krijgt de minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, de volle laag. De minister heeft zich in de zaak-Erdal steeds verdedigd met de stelling dat de Turkse extreem linkse activiste op het ogenblik van haar ontsnapping een vrije vrouw was en dat je haar bewegingsvrijheid bijgevolg niet zomaar kon inperken. Die stelling wordt in minstens een van de rapporten ontkracht.

Bovendien, zo stellen beide Comités, heeft de regering - lees Patrick Dewael - de Staatsveiligheid en de politie onduidelijke, vage en impliciete bevelen gegeven.

CD&V was er gisteren als de kippen bij om het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken te eisen. Zover zal het allicht niet komen. De socialistische coalitiepartner zal de zaak niet op de spits willen drijven. Al was het maar omdat ook PS-minister Laurette Onkelinx in het dossier betrokken partij is. Als Dewael moet opkrassen, riskeert ook Onkelinx haar koffers te moeten pakken, een scenario dat voor de PS onbespreekbaar is. Daarnaast is het zo dat het dossier de socialisten absoluut geen regeringscrisis waard is. Dus zal Dewael uit de wind worden gezet. Want wie raakt aan Dewael, raakt meteen ook aan premier Guy Verhofstadt.

Al moet er stilaan toch wel erg veel sleet komen op de relatie tussen de liberale numero uno en zijn trouwe luitenant. Dewael haalde zich de gramschap van de premier op de hals toen hij de ontsnapping van Erdal niet meer waard vond dan een korte onderbreking van zijn skivakantie. En vorige week nog distantieerde Verhofstadt zich publiekelijk van zijn minister van Binnenlandse Zaken. Nadat die het voorstel van de procureur van Oudenaarde had verdedigd om kleine misdrijven vereenvoudigd af te handelen, haastte de premier zich de mededeling te verspreiden dat het gerecht alle misdrijven moet en zal blijven vervolgen.

De rapporten van de Comités P en I worden volgende week in het parlement besproken. De oppositie zal van de gelegenheid gebruikmaken om de minister van Binnenlandse Zaken maximaal het vuur aan de schenen te leggen. Voor zijn verdediging zal Dewael vooral op zichzelf moeten rekenen. Want veel liberalen kunnen nauwelijks nog wachten tot de oude garde in hun partij eindelijk plaatsruimt.

Maar dat is dus allicht nog niet voor meteen. Toch wordt de positie van Dewael door de rapporten van de Comités P en I opnieuw een stukje wankeler.

En intussen dient zich al het volgende probleemdossier aan. Het aantal kerkbezettingen door mensen zonder papieren neemt stilaan epidemische vormen aan. Volgens Groen! werden sinds de paasvakantie al 14 kerken, parochiezalen enzovoort bezet. Als een aantal sans-papiers nu ook nog aan het hongerstaken slaat, wordt het politiek erg gevaarlijk voor Dewael. Het minste incident kan dan volstaan om de minister politiek nog meer in het nauw te drijven dan hij in de zaak-Erdal ooit gezeten heeft of nog zal zitten.

Stefaan Huysentruyt

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud