<B>Commentaar over Docpharma:</B> Waakhond toont tanden

De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) dient een klacht in bij het parket over de vergeten participatiemeldingen van Docpharma-topman Leon Van Rompay. De stichter van de beursgenoteerde farmagroep 'vergat' de voorbije jaren een reeks aandelentransacties te melden, hoewel dat volgens de wet verplicht was. Volgens Van Rompay gebeurde dat helemaal niet doelbewust. Hij beweert het slachtoffer te zijn van een ingewikkelde wet.

Hoewel de wet op de transparantieverplichtingen inderdaad niet altijd even gemakkelijk is, hecht de CBFA weinig geloof aan de uitleg van Van Rompay. De toezichthouder zou over aanwijzingen beschikken dat Van Rompay doelbewust handelde. Bovendien gaat het om een enorme daling van zijn aandelenbelang: van de ruim 50 procent die hij samen met medestanders bij de beursgang in 2001 controleerde, tot 16,7 procent nu. Voor beleggers is het toch cruciale informatie wanneer de oorspronkelijke meerderheidsaandeelhouder in amper drie jaar tijd verandert in een minderheidsaandeelhouder met een belang van 'slechts' 16,7 procent.

De CBFA geeft met de doorverwijzing van het Docpharma-dossier een duidelijk signaal aan de markt. De toezichthouder bestaat nog maar sinds 1 januari 2004 in zijn huidige vorm: een samensmelting van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) en de Controledienst voor de Verzekeringen (CDV), en dit onder de paraplu van de Nationale Bank van België. De CBFA werd in een klap bevoegd voor het toezicht op de bank- en de verzekeringssector en kreeg ook extra controlebevoegdheden over de beurs. De toezichthouder mag voortaan administratieve boetes geven voor beursmisdrijven als koersmanipulatie en handel met voorkennis.

De grote hervorming van het toezicht creëerde hoge verwachtingen. Bij de schorsing van Spaar Select België in maart liet de toezichthouder al een eerste maal de spierballen rollen. In het geval van de verborgen verloning van de gewezen Picanol-topman Jan Coene eiste de CBFA vorige maand nog dat de weefgetouwenbouwer extra informatie zou vrijgeven. Met de klacht tegen Leon Van Rompay hoopt de CBFA verder het ethisch bewustzijn van de marktspelers op te krikken. Daarvoor is een dreiging nodig dat de wet nageleefd moet worden.

Dat laatste was de voorbije jaren niet altijd het geval. De opsporing en bestraffing van beursmisdrijven lieten vaak te wensen over. Dat kwam deels doordat dossiers die naar het parket doorgestuurd werden, een lage prioriteit krijgen bij het overbelaste gerecht. De administratieve boetes van de CBFA brengen hier een eerste oplossing. Voor dossiers als Docpharma, waar enkel het gerecht straffen kan uitspreken, valt het te hopen dat Justitie ook de knop omdraait en meewerkt aan het verstrengde toezicht.

Kris VAN HAMME

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud