<B>Commentaar over overname Telefonica:</B> Superlatieven

De Spaanse telecomreus Telefonica brengt een vriendelijk bod van 17,7 miljard pond uit op het Britse gsm-bedrijf O2. Om dat bedrag even in perspectief te plaatsen: in euro's gaat het om meer dan 26 miljard en in oude Belgische franken, die velen toch soms nog beter de waarde van iets doen inzien, om ruim 1.000 miljard. Zou het geld naar de Belgische schatkist vloeien, dan zou in één klap goed 9 procent van onze overheidsschuld weg zijn.

De operatie is goed voor een resem superlatieven. Telefonica wil de aandeelhouders van het beursgenoteerde O2 helemaal in cash betalen. Dat maakt er het duurste bod in contanten uit de Europese geschiedenis van. Het geld komt van een bankenconsortium. Het is al meer dan vijf jaar geleden dat gelijk welke bankengroep in de wereld een lening van een dergelijke omvang toestond. Europa zag ook al vijf jaar niet meer zo'n dure overname in de telecomsector.

Nochtans is O2 niet eens zo'n topper in zijn marktsegment. Het bedrijf kan wel goede resultaten voorleggen en het telt bijna 25 miljoen klanten. Toch is het maar de op vijf na grootste aanbieder van mobiele diensten in Europa. De groep is slechts actief in drie landen: Groot-Brittannië, Ierland en Duitsland. In Groot-Brittannië is O2 de nummer twee op een versnipperde markt en in Duitsland is het een relatief kleine speler.

Telefonica heeft zo zijn redenen om veel te betalen voor een subtopper. De Spanjaarden zijn erop gebrand zich te versterken in Europa en dat mag blijkbaar best wat kosten. Zeker als het gaat om een mobilofoonbedrijf. De gsm is nog steeds de melkkoe van de sector, ook al raken de West-Europese mobiele markten verzadigd.

Maar er is meer aan de hand. De telecommarkt en in bredere zin heel de technologiewereld worden sinds enkele maanden opnieuw geteisterd door overnamekoorts. De grote telecomspelers zijn de crisis die bij de eeuwwisseling ontstond te boven gekomen. Hun schuldenlast bevindt zich op een aanvaardbaar niveau en volgens hun adviseurs kan hun balans best weer een grote aankoop aan.

Het heeft er echter alle schijn van dat de koorts, net zoals vijf jaar geleden aan de vooravond van de crisis in de sector, leidt tot ongezonde waarderingen. Volgens sommige analisten betaalt Telefonica een derde meer dan O2 eigenlijk waard is. Nochtans zou het bedrijf beter moeten weten. Telefonica stond destijds op de eerste rij om her en der in Europa mobilofoonlicenties voor de nieuwe UMTS-technologie te kopen. Maar dat draaide uit op een mislukking en een fors verlies. In Duitsland bijvoorbeeld, waarnaar Telefonica nu terugkeert, betaalde het midden 2000 samen met het Finse Sonera 8,4 miljard euro voor een document dat ongebruikt bleef liggen.

De vergelijking is niet helemaal fair. In plaats van de toenmalige plannen om in een aantal landen te starten als nieuwkomer met een nieuwe technologie, koopt Telefonica nu een bestaand bedrijf met bestaande klanten. Toch is het zonneklaar dat de sector beter even achterom kijkt, terugdenkt aan vijf jaar geleden en zich hoedt voor ongezonde financiële avonturen waar niemand bij gebaat is.

Bert Broens

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud