<B>Commentaar over Suez in Bel20:</B> Bel23

De Franse energiereus Suez maakt sinds gisterenavond deel uit van de Belgische referentie-index Bel20. Suez nam Electrabel over en vervangt de Belgische elektriciteitsproducent in de index.

Is een buitenlands aandeel als Suez op zijn plaats in de referentie-index van Belgische aandelen? Het voelt alleszins wat raar aan, dat de return van de Bel20 voortaan deels wordt bepaald door een Frans aandeel. Toch valt er wat voor te zeggen. Na de inmiddels opgeslorpte Belgische poten Electrabel, Tractebel, Generale Maatschappij en Powerfin realiseert Suez zowat de helft van zijn omzet in België. Suez mag dus zeker als 'deels Belgisch' worden beschouwd, net als bijvoorbeeld de Bel20-leden Dexia, Fortis en InBev, die deels respectievelijk Frans, Nederlands en Braziliaans zijn.

Het Bel20-indexcomité van Euronext besliste al in 2004 dat buitenlandse groepen in Belgische beursindexen thuishoren, op voorwaarde dat ze 'karakteristiek moeten zijn voor de Belgische markt'. Suez voldoet zeker aan die voorwaarde. Economisch weegt Suez zelfs veel zwaarder dan andere Bel20-leden als Cofinimmo en Omega Pharma.

Het indexcomité zou er goed aan doen zijn eigen regel consequent toe te passen. Ook het Nederlandse ING, dat in 1997 de Belgische bankengroep BBL overnam, speelt in ons land een veel grotere economische rol dan een handvol Bel20-leden. Hetzelfde kan worden gezegd over de Franse verzekeraar AXA, die via het overgenomen Royale Belge een belangrijke rol speelt in België. Total is eveneens beslist karakteristiek voor de Belgische markt, nadat de oliereus zes jaar geleden de Belgische trots PetroFina overnam. Idem voor de staalgigant Arbed, die onder meer via Cockerill Sambre en Sidmar werk geeft aan duizenden Belgen.

Er is geen objectieve reden waarom Suez wél en deze aandelen niét in de Bel20 mogen. Er zijn integendeel minstens drie argumenten om ook Total & co op te nemen. Ten eerste zal die 'Bel23' in een klap een veel groter stuk van de Belgische economie vertegenwoordigen. Dat meteen ook een groot deel van de Franse economie in de index sluipt, is geen valabel tegenargument: Belgische Bel20-leden als Bekaert, Agfa-Gevaert, Umicore en Solvay realiseren ruim 90 procent van hun activiteit in het buitenland.

Ten tweede wordt de taak van vermogensbeheerders gemakkelijker. Velen kunnen vandaag de Bel20 niet perfect schaduwen omdat ze wettelijk verplicht zijn maximaal 10 procent van hun portefeuille in één aandeel te beleggen, terwijl het gewicht van Suez en Fortis in de Bel20-index rond 15 procent schommelt. En sowieso daalt het diversificatierisico van een meer gespreide index.

Ten slotte kan de Bel20-index wat van zijn geloofwaardigheid terugwinnen. Er is de voorbije jaren danig gesleuteld aan het indexreglement en nog steeds zijn de logica en de helderheid ver te zoeken. Dat is spijtig. De merknaam en de marketingkracht van de Bel20 zijn nog steeds te groot om ermee te sollen.

Pierre Huylenbroeck

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud