<B>Commentaar over Telenet:</B> Beurshype

Vanaf vandaag mag u aandelen van Telenet bestellen. De operatie zal een groot succes worden, luidt het al enkele dagen in de media. De bankkantoren worden overstelpt met vragen over de beursoperatie. De zakenbankiers die de beursintroductie begeleiden, gingen er vorige week al van uit dat de vraag het aanbod zal overtreffen.

Vreemd toch dat het vorige week al vast lag dat de beleggers storm zouden lopen voor Telenet. Er was toen nog niets bekend over de waardering. Het is alsof u halsoverkop een nieuwe auto koopt op basis van de technische en esthetische aspecten, maar zonder een flauw benul van de prijs. Dat doet denken aan de beurshype van de late jaren 90. Ook toen was een hele reeks beursintroducties een gegarandeerd succes nog voor de operaties goed en wel op gang waren geschoten. Ook toen speelden ratio's als koers-winst en koers-bedrijfskasstroom in het geheel niet mee bij de koopbeslissing.

En heeft u ook het gevoel dat u best wat meer Telenet-aandelen bestelt dan u er eigenlijk wilt, omdat u misschien wel minder aandelen zult krijgen dan u had besteld? Zes jaar geleden was de redenering gelijkaardig. Ze is een duidelijk teken dat her en der in beursland opnieuw overdreven wordt. We kunnen nog tal van andere duidelijke signalen aantonen. Opnieuw worden piepjonge bedrijven naar Wall Street begeleid, zonder dat ze hoeven uit te leggen wat hun plannen zijn. Grote namen van Wall Street halen massaal geld op, zonder te specificeren waarin ze zullen beleggen. De hefboomfondsen hebben dermate veel cash te beleggen, dat ze zich steeds meer op de markt van het risicokapitaal wagen.

En de overnamekoorts laait op, niet enkel bij de Europese banken, maar ook in de internationale technologiesector. De overname van Skype door het on-lineveilinghuis eBay spreekt het meest tot de verbeelding: eBay wil omgerekend minstens 2,15 miljard (en misschien zelfs 3,35 miljard) euro betalen voor een bedrijf dat geen winst maakt en een jaaromzet van amper 50 miljoen euro realiseert. EBay hoopt dat de technologie van Skype, software die het mogelijk maakt gratis via het internet te telefoneren, in die mate onze manier van communiceren beïnvloedt dat Skype hét groeibedrijf van de volgende vijf jaar wordt. Skype rijmt op hype.

Tot slot beleggen particulieren sinds juli opnieuw gretig in individuele aandelen. Ze hengelen bij beurskenners naar concrete tips, bijvoorbeeld om hun Electrabel-opbrengsten te herbeleggen. Veilige spaarproducten als kasbons en obligaties voldoen niet mee door de veel te lage rentetarieven. Dus keren ze terug naar de beurs, nu de beurs er een klim van ruim 130 procent in 2,5 jaar heeft opzitten.

Telenet kan maar wel varen bij het hervonden beursenthousiasme. Nu nog hopen dat de inschrijvingsprijs uitsluitend rekening houdt met billijke waarderingsfactoren, en niet met wat de beleggers bereid zijn voor een aandeel Telenet te betalen.

Pierre Huylenbroeck

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud