Advertentie

Bankkaarten zijn geliefkoosd doelwit van fraudeurs

BRUSSEL (tijd) - Fraude met bankkaarten duikt regelmatig op, ook in België. Vorig jaar nog werd een honderdtal mensen gearresteerd voor dergelijke fraude. Niettemin stelt Banksys dat we een van de veiligste landen ter wereld zijn. Banksys voert de betalingen met Bancontact/MisterCash en ook de kredietkaarttransacties door in ons land. De chip zou onze redding zijn. Fraudeurs slaagden er tot op vandaag nog niet in gegevens van een chip te kopiëren.

Vorig jaar sloeg de federale politie een honderdtal fraudeurs van bankkaarten in de boeien. Daardoor bespaarden de banken zo'n 4 miljoen euro. Fraude met betaalkaarten komt naar verluidt meer voor dan we denken en kost de banken massa's geld. In het VK snoepen fraudeurs jaarlijks naar schatting ongeveer 4 miljard dollar weg. Dat vertegenwoordigt een fraudepercentage van 0,07 procent tegenover de totale omzet van betalingen met bankkaarten. In Frankrijk bedraagt dat percentage 0,03 procent. België komt volgens Banksys maar op 0,001 procent. 'We zijn vandaag een van de veiligste landen ter wereld voor elektronische betalingen', zegt Dirk Syx, de directievoorzitter van Banksys.

Belgische bankkaarten zijn veilig, voornamelijk omdat ze zijn uitgerust met een chip. Dit minicomputertje bevat essentiële gegevens zoals de geheime code van de betaalkaart, maar tot op vandaag slaagden fraudeurs er nog niet in die gegevens te kopiëren. 'Wel reeds in een off-lineomgeving, maar in België zijn alle bankkaarten on line, wat betekent dat de transactie rechtstreeks en onmiddellijk wordt doorgevoerd. Fraudeurs kunnen daar dan ook geen toegang tot krijgen', verduidelijkt Syx.

De debetkaarten Bancontact/MisterCash werken al een tijdje met een chip en een geheime code. Binnenkort zullen ook alle kredietkaarten in ons land over een chip beschikken. Ook voor een betaling met een kredietkaart moet dan een geheime code worden ingetoetst. Tegen het einde van dit jaar zal de 'chipmigratie' voor 99 procent ten einde zijn. Slechts een bank heeft wat vertraging opgelopen. Dat is volgens Syx uniek, want de meeste Europese landen zijn nog niet klaar met de overschakeling. In Nederland zullen de kredietkaarten waarschijnlijk maar in 2007 een chip krijgen. 'We zijn met andere woorden veilig in eigen land, maar we lopen wel risico als we met onze kaart in het buitenland betalen', meent Syx. 'Ook de geheime code behoedt ons voor fraude. In veel landen gebeuren betalingen alleen nog met een handtekening, wat misbruik bevordert.' Cijfers tonen aan dat 60 procent van de Britse kaarthouders nog nooit van de chip of de geheime code heeft gehoord. Ook in de VS hebben ze naar het schijnt weinig kaas gegeten van beveiliging van elektronische betalingen. De banken houden er gewoon rekening met bankkaartfraude in hun cijfers, in de plaats van in preventie te investeren.

De meeste fraude met betaalkaarten gebeurt in ons land in familiekring. Zoon- of dochterlief gebruikt de kredietkaart van de ouders om iets te kopen op het internet, maar de ouders weten van niets en klagen de betaling aan. En zoon of dochter ontkent dan natuurlijk. De vraag is of dit wel echt fraude is. Daarnaast gaan er ook heel wat bankkaarten verloren bij De Post. De kaarten worden onderschept en dan gebruikt om aankopen mee te doen. De politie werkt daarom samen met De Post aan een betere beveiliging van de postlokalen.

Andere vormen van fraude zijn 'phishing' en 'skimming'. Die zijn minder bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder gevaarlijk. Bij 'phishing' gaat het om een e-mail of een telefoontje waarin wordt gevraagd je kredietkaartnummer in te voeren en je geheime code te bevestigen. De fraudeurs doen zich daarbij voor als een financiële instelling of een e-shop. Ongeveer een kwart van de Belgen zou hiermee al ooit te maken hebben gehad. En naar schatting laat 5 procent zich vangen en gaan ze op de aanvraag in. De banken hebben hier duidelijk een preventierol te spelen. In het VK alleen werden in december 2003 meer dan 60 miljoen phishing e-mails uitgestuurd, wat leidde tot een verlies van 1,2 miljard dollar.

De andere fraude, 'skimming', bestaat uit het kopiëren van de gegevens op de magnetische strip van de bankkaart. De fraudeurs plaatsen een apparaatje in het kaartgleufje van een betaalautomaat en kunnen zo alle nodige informatie aflezen. In België is dit volgens Syx alleen nog een probleem voor de gebruikers van kredietkaarten en Maestro, omdat die nog niet met een chip werken. 'Maar doorgaans gebruikt een Belg meer zijn debet- dan zijn kredietkaart, dus is het risico hier beperkt. In het buitenland liggen de zaken natuurlijk anders.'

Bij 'phishing' en 'skimming' merkt de kaarthouder niet altijd meteen dat er iets met zijn betaalkaart is gebeurd. De fraudeurs kunnen dan rustig hun gang gaan. Niettemin heeft Banksys detectiesystemen ontworpen die buitensporige transacties met een betaalkaart aangeven. Wanneer een bankkaart met andere woorden meerdere keren na elkaar wordt gebruikt, gaat er een knipperlicht aan. Banksys kan de kaart dan blokkeren. 'We kunnen binnen het kwartier reageren. In andere landen duurt het soms twee dagen voor ze iets in de gaten hebben', aldus Syx.

Banksys meent dat betalen met de gsm de bankkaarten en de betaalterminals op termijn zou kunnen vervangen. De onderneming werkt al enkele jaren aan de doorbraak van mobiele betaaltechnieken en hoopt binnenkort in zee te gaan met een paar telecomoperatoren. Betalen in een taxi, aan de brandstofleverancier, aan een automaat of bij de dokter zou dan met de gsm kunnen. 'We hopen hiermee volgende zomer van start te gaan. We verwachten dat mobiele betalingen heel langzaam zullen aanslaan, maar we mikken uiteindelijk op tientallen miljoenen verrichtingen per jaar', vertelt Syx.

Vanaf mei volgend jaar zal het volgens Syx ook mogelijk zijn met Bancontact/MisterCash op het internet te betalen. Vandaag gebeuren de meeste betalingen op het web met een kredietkaart. Wie op een Belgische website met Bancontact/MisterCash zal willen betalen, zal over een kaartlezer moeten beschikken. Welk soort kaartlezer het wordt, is nog niet duidelijk. Syx: 'We vragen ons af of ook de elektronische identiteitskaart en andere chipkaarten in dezelfde kaartlezer moeten. We zijn er nog niet uit.'

Saar SINNAEVE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud