Barco ambieert omzet van 1 miljard euro

KORTRIJK (tijd) - De omzet van de Vlaamse beeldbewerkingsgroep Barco moet de komende jaren stijgen tot tegen 1 miljard euro. Dat zei voorzitter Herman Daems dinsdagavond naar aanleiding van de opening van het nieuwe hoofdgebouw in Kortrijk van Barco View, de belangrijkste divisie van de groep. De plechtigheid stond vooral in het teken van innovatie. Volgens gedelegeerd bestuurder Martin De Prycker is één nieuwe job in onderzoek en ontwikkeling goed voor negen andere nieuwe jobs elders.

Het nieuwe gebouw van Barco View op het Kennedy Park in Kortrijk werd dinsdagavond officieel ingehuldigd in aanwezigheid van eerste minister Guy Verhofstadt, Vlaams minister-president Yves Leterme en een paar honderd genodigden. Barco View is een van de vijf divisies van de groep en is actief in de medische markt, in de luchtvaart, luchtverkeerscontrole, defensie en de beveiliging. De divisie is een snelgroeier. Van een omzet van 60 miljoen euro in 1996 groeide de divisie uit naar 212 miljoen vorig jaar.

De activiteiten van Barco View in Vlaanderen waren verspreid over Kortrijk, Wevelgem, Kuurne en Heule en worden nu samengebracht onder een dak. Dat de organisatie bijzonder kennisgedreven is, mag blijken uit het feit dat liefst 34 procent van de 1.217 medewerkers uit de divisie actief zijn in onderzoek en ontwikkeling.

Gedelegeerd bestuurder Martin De Prycker van Barco maakte van de aanwezigheid van de premiers gebruik om tijdens een toespraak te wijzen op het belang van innovatie voor het creëren van jobs. 'Het resultaat van onze innovatie is dat 60 procent van alle producten van Barco twee jaar geleden nog niet eens bestond,' stelde De Prycker.

'Door jaarlijks ongeveer 11 procent van onze omzet te investeren in onderzoek en ontwikkeling (0&0) slagen we erin onze concurrenten een stap voor te zijn en kunnen we jaar na jaar groeien zowel qua omzet, winst als personeel.' De Prycker wees erop dat Barco dit jaar in omzet is gegroeid met 8 procent, maar dat ook het personeel met 8 procent groeide. Dat was goed voor zo'n 300 nieuwe jobs. 'Investeren in O&O betekent ook groei in andere functies. Een nieuwe medewerker in O&O creëert in totaal vijf nieuwe interne jobs, met daarnaast nog eens bijna evenveel externe jobs bij toeleveranciers'.

De Prycker wees wel op het probleem van de loonkosten. 'Barco heeft O&O-centra in België, de VS, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Engeland, India, China en Japan. De loonkosten in Vlaanderen zijn vergelijkbaar met de kosten in de VS, maar zijn 20 tot 30 procent hoger dan in de andere Europese centra en 3 tot 4 keer hoger dan in onze Aziatische vestigingen,' zei De Prycker die bij de federale overheid pleitte om de beloofde fiscale stimuli voor investeringen in O&O versneld uit te voeren.

Premier Verhofstadt repliceerde in zijn toespraak dat de fiscale rulingdienst die zich moet uitspreken over de fiscale behandeling van innovatie-investeringen op 1 januari 2005 in werking treedt.

Voorzitter Herman Daems van Barco deed de strategie van de groep uit de doeken. 'Groter worden moet haalbaar zijn', zei Daems. 'Vandaag zitten wij dicht bij 700 miljoen euro omzet. Ik wil op die groei hier geen hard cijfer plakken, maar we moeten tijdens dit decennium dichter bij een miljard euro geraken'.

Daems wees op het belang van een gezonde, zeg maar winstgevende groei. 'Dat is om twee redenen belangrijk. Het geeft de middelen om te investeren in innovatie en marktontwikkeling en het is de beste waarborg voor een zelfstandige toekomst'. RDW

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud