BBTK in beroep tegen benoeming 'vijandige' bewindvoerder

(tijd) - De federale koepel van de socialistische bediendevakbond BBTK, BBTK Federaal, gaat in beroep tegen de uitspraak in kort geding van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Die benoemde woensdag advocaat Jean-Marie Verschueren als voorlopige bewindvoerder aan het hoofd van de regionale vakbondsafdeling BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde. De Brusselse BBTK reageert met verstomming en omschrijft Verschueren als 'een vijand van de vakbond'.

'De verschillende afdelingen van de BBTK zijn Feitelijke Verenigingen net zoals politieke partijen dat ook zijn. Stel u voor dat een rechter op verzoek van een ontevreden personeelslid een advocaat aan het hoofd van die politieke partij plaatst', klonk het gisteren in de gebouwen van het ABVV aan de Brusselse Hoogstraat.

De algemeen secretaris van de Brusselse BBTK, Albert Faust, werd vorige maand door de nationale vakbondsleiding de laan uitgestuurd wegens fraude en gesjoemel. Hij ging in de tegenaanval en behaalde woensdag een juridische overwinning. De Brusselse rechtbank wijst in kort geding advocaat Jean-Marie Verschueren aan als voorlopige bewindsvoerder van BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde. Eerder had de nationale BBTK-voorzitter, Christian Roland, de afdeling onder nationale voogdij geplaatst.

De bediendevakbond gaat in beroep. Hij heeft principiële problemen met de benoeming van een advocaat aan het hoofd van een afdeling. Maar ook tegen de persoon van meester Jean-Marie Verschueren is er syndicale weerstand. Verschueren is voorlopige bewindvoerder van een Brussels ziekenhuis en in die functie kwam hij eerder dit jaar zwaar in aanvaring met de syndicale wereld. Vakbondssecrtaris Philippe van Muylder: 'De rechtbank heeft één van onze juridische en politieke vijanden benoemd tot onze bewindvoerder.'

De BBTK hoopt dat de rechtbank de benoeming van Verschueren tijdens de beroepprocedure binnen tien tot vijftien dagen ongedaan maakt. De intrede van de advocaat in de vakbondstructuur ligt nog gevoeliger omdat hij als plaatsvervangend algemeen secretaris volgens de huidige statuten bijzonder veel macht heeft. 'Hij kan onze ledenlijsten inkijken en moet onze stakingskas beheren. Dat kan niet voor een vijand.'

Federaal vakbondssecretaris Jean-Michel Cappoen herhaalde gisteren dat hij harde bewijzen heeft die aantonen dat Albert Faust aan het hoofd van de Brusselse vakbond heeft gefraudeerd. Het belangrijkste argument tegen Faust is de vordering van de belastingdiensten. Die hebben nog voor bijna een miljoen euro nalatige bedrijfsvoorheffing van BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde te goed. De volledige schuldberg van de vakbondsafdeling zou rond 5 miljoen euro groot zijn.

Faust werd samen met zijn boekhouder Jean-Marc Verbeure ontslagen. BBTK Brussel wil eerst de statuten aanpassen en de macht van de algemeen secretaris inperken alvorens een opvolger wordt gekozen. Tussen Faust en de BBTK komt het nooit meer goed. 'Hij probeert Robin Hood te spelen. Maar wij zullen nooit aanvaarden dat een fraudeur aan het hoofd van één van onze afdelingen staat', zei secretaris Cappoen.

Intussen neemt de bezorgdheid over het dossier-Faust ook bij de algemene vakbondsleiding toe. De federale ABVV-voorzitter, Mia de Vits, is uit vakantie teruggekeerd om de zaken in Brussel op te volgen.

RS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud