Beckers gaat taboes bij hervorming BOIC niet uit de weg

BRUSSEL (tijd) - Als hij op 17 december verkozen wordt als voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), wil Pierre-Olivier Beckers een hervorming doorvoeren. Daarbij wil hij geen enkel taboe uit de weg gaan. Beckers, de gedelegeerd bestuurder van de op Wall Street genoteerde distributiegroep Delhaize, neemt het in de voorzittersverkiezing op tegen Philippe Housiaux, de kandidaat van de sportfederaties.

Het raakte al in mei bekend dat de 44-jarige Pierre-Olivier Beckers, de manager die de internationale expansie van Delhaize vormgaf, kandidaat is om François Narmon op te volgen aan het hoofd van het BOIC. Beckers wordt voorgedragen door de Koninklijke Belgische Hockey Bond (KBHB), waar hij sinds twee jaar bestuurder is.

Lange tijd zag het ernaar uit dat Beckers de enige kandidaat zou zijn voor die functie, maar op de valreep viel bij het BOIC ook nog de kandidatuur van Philippe Housiaux in de bus. De ontslagnemende voorzitter van de Franstalige Atletiekliga geniet de steun van heel wat Waalse maar ook Vlaamse federaties, omdat hij juist de federaties wat meer armslag wil geven. Housiaux meent dat het BOIC zich moet beperken tot de 'core business': het selecteren van atleten voor de Olympische Spelen.

Beckers stelde gisteren op het BOIC zijn ideeën voor als kandidaat-voorzitter onder het motto 'verandering via dialoog.' Want Beckers is het ermee eens dat een inhaalbeweging in het (top)sportbeleid dringend en noodzakelijk is. Het BOIC moet daarin zijn verantwoordelijkheid nemen. 'Maar via evolutie, geen revolutie', meent Beckers.

'Verwacht van mij niet dat ik nu al met kant-en-klare oplossingen kom. Dat moet gebeuren in samenspraak met de nieuwe raad van beheer die ook op 17 december wordt verkozen', aldus Beckers gisteren.

De kandidaat-voorzitter meent dat topsport, de ondersteuning van de federaties en het uitdragen van de olympische waarden de drie basisterreinen van het BOIC moeten blijven. Maar gezien de povere medailleoogst in Athene tijdens de jongste Olympische Spelen, meent Beckers wel dat topsport de absolute prioriteit moet worden. 'De atleet en zijn omkadering moeten prioriteit krijgen. De topatleet is onze belangrijkste bestaansreden', vindt Beckers. Medailles moeten daarbij geen doel op zich vormen, maar een middel om het belang en de zichtbaarheid van de sport te versterken.

Beckers maakt daarbij een kleine opening naar de federaties en naar de nieuwe Vlaamse minister van Sport, Bert Anciaux (Spirit). Die pleit in zijn beleidsnota voor de vorming van een Vlaamse Interfederale binnen het BOIC, die dan op termijn moet fuseren met de huidige koepel Vlaamse Sportfederatie (VSF). Ook Beckers houdt een warm pleidooi voor een intensere samenwerking met de gemeenschappen en de federaties, maar spreekt zich nog niet uit over de vorm die die samenwerking moet aannemen. 'Er staat nog niets vast, maar niets is onbespreekbaar.'

Beckers wou zich niet vergelijken met Housiaux. 'Ik weet van mezelf dat ik de capaciteiten heb om te leiden en om een verandering op gang te brengen, zoals ik heb gedaan bij Delhaize. Ik stel mijn ervaring als manager graag ten dienste van de topsport.'

De gedelegeerd bestuurder van Delhaize, een distributiegroep met een jaaromzet van 18,8 miljard euro en in België alleen al ruim 15.000 werknemers, meent voldoende tijd te kunnen vrijmaken voor het voorzitterschap. 'Ik zal meer zijn dan een uithangbord. Maar we moeten de verschillende rollen natuurlijk niet verwarren. Ik ben een ploegspeler, en naast de voorzitter is er natuurlijk ook nog de belangrijke secretaris-generaal.'

Beckers is nu ook nog de voorzitter van de VZW Ontwikkelingscomité van de Belgische Sport. Indien Beckers BOIC-voorzitter wordt, zal hij die functie opgeven. Indien Housiaux hem klopt in de strijd om de voorzittershamer, zal hij 'dat bekijken met de nieuwe voorzitter.' DV

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud