Advertentie

Bel20 weer 2 procent aantrekkelijker

De beurzen hebben gisteren weer op hun donder gekregen. Met de correctie van vorige week erbij verloor de Belgische beursindex Bel20 al ruim 8 procent.

Bijna alle Belgische aandelen deelden in de klappen, ook de kleintjes. Dat wijst erop dat zowel de grote professionele als de kleine amateurbeleggers aan het verkopen sloegen. Sinds vorige dinsdag, toen een Chinese correctie het vuur aan de lont stak, vertrouwen ze het zaakje niet meer. Ze lijken ervan uit te gaan dat een pijnlijke correctie is begonnen. Ze stappen uit nu ze dat nog met winst kunnen doen. Op die manier werken ze een verdere terugval in de hand.

Veel kleine beleggers werden naar de beurs gelokt door een hausse die nu al vier jaar duurt, en hebben nauwelijks ervaring met tegenvallende beurstijden. En velen die ook voor 2003 aandelen bezaten, zijn die nare tijden allicht vergeten.

Het is dus begrijpelijk dat velen schrikken. Paniek is vandaag nochtans even zinloos als zelfgenoegzaamheid dat was tot vorige week. De wereld is immers niet veranderd. De beursgenoteerde bedrijven zijn doorgaans nog steeds kerngezond. De rentetarieven blijven laag. En de politieke spanningen in de wereld waren er tijdens vier jaar hausse ook al.

Kortom, deze beurscorrectie heeft niets te maken met economische fundamenten. Ze is een product van nerveuze beleggers die almaar nerveuzer worden bij het zien van de verliezen op hun schermen en in de tv-journaals.

Waar maken ze zich druk om? Vergelijk het met het weer: als we een hele poos 25 graden gewoon zijn, zouden we dan door het lint gaan als de weervrouw plots 23 graden zou voorspellen? We zouden het allicht niet eens voelen. Nochtans is dat ook een terugval met 8 procent.

De kans is klein dat we in een algemene berenmarkt zijn terechtgekomen. De economische omgeving is niet ongunstig genoeg en de waarderingen van de meeste aandelen zijn niet voldoende overdreven.

De kans is niettemin reëel dat de huidige correctie nog wat verder duurt, gezien het zelfversterkende effect van verkopende beleggers. Dat kan diegenen pijn doen die de beurs als een machine voor snel gewin zijn gaan beschouwen en degenen die te weinig afstand kunnen nemen van het beursgebeuren. Benjamin Graham, zowat de intelligentste belegger aller tijden, zei lang geleden al: 'De belangrijkste reden waarom velen falen op de beurs, is een te grote aandacht voor wat de beurs op dit moment aan het doen is.'

De anderen, zij die beleggen voor de lange termijn, zij die weigeren overdreven veel te betalen voor de aanschaf van aandelen en zij die beseffen dat de beurs geen lottoformulier is maar een financieringsmiddel voor ondernemingen, liggen niet wakker van de schuivers. Integendeel. Hoe dieper de correctie, hoe meer koopkansen. Zij vertalen krantenkoppen als: 'Bel20 verliest weer 2 procent' in 'De Bel20-aandelen werden alweer 2 procent aantrekkelijker.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud