Beleggers grijpen massaal naar levensverzekeringen

(tijd) - De Belgische beleggers kiezen steeds meer voor levensverzekeringen met een gewaarborgd rendement, in het vakjargon bekend als de tak 21-producten. Bij FB Verzekeringen, de grootste verzekeraar, verdrievoudigden de inkomsten uit tak 21 in de eerste jaarhelft. De andere verzekeraars zagen hun inkomsten met minstens een derde toenemen. De beleggers beschouwen de gewaarborgde levensverzekeringen als een aantrekkelijk alternatief voor beursproducten.

De tegenvallende prestaties van de aandelenmarkten maken dat de Belgen steeds meer in levensverzekeringen met een gewaarborgde rente investeren. Ook het beperkte rendement op de spaarboekjes doet de beleggers naar levensverzekeringen overstappen. Talrijke verzekeraars bieden nu verzekeringsrekeningen aan, waar de in- of uitstap zeer eenvoudig is en het rendement ook nog iets hoger is dan op een eenvoudige spaarrekening. De groei van de levensverzekeringen met een gewaarborgd rendement, ook bekend als de tak 21-producten, was de voorbije twee jaar al merkbaar maar haalt nu recordcijfers.

FB Verzekeringen, de verzekeringsdochter van Fortis Bank, boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een premie-incasso van ruim 1,1 miljard euro uit de verkoop van tak 21-producten. Vorig jaar was dat in de eerste jaarhelft nog maar 375 miljoen euro. 'De bankklanten kiezen nu massaal voor tak 21 omdat ze geen risico's meer willen nemen. Dat is natuurlijk ten nadele van andere beleggingen die wel risico's inhouden. Vooral de levensverzekeringen gekoppeld aan een beleggingsfonds, de tak 23, lijdt onder het succes van tak 21', zegt Hilde Junius, woordvoerster van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. Samen met zuster Fortis AG is FB Verzekeringen de grootste verzekeraar in ons land.

Ook bij Axa Belgium is de trend duidelijk. De verzekeraar zag zijn inkomsten uit tak 21-producten met meer dan 30 procent toenemen in het eerste halfjaar, tot 900 miljoen euro. Vooral 'Crest' is succesvol. Dat is een verzekeringsbelegging waarvan de kapitaalinbreng of het rendement is gegarandeerd. Het incasso uit 'Crest' steeg met meer dan 50 procent dit jaar.

OMOB beschikt over een gelijkaardig product, dat eveneens erg in trek is. 'First' was dit jaar al goed voor iets meer dan 1 miljard euro inkomsten. 'Dat is meer dan wat we vorig jaar in het hele jaar hebben ontvangen', stelt André Detalle, directeur Leven particulieren van OMOB. Hij is ervan overtuigd dat de Europese aanpassing van de fiscaliteit ook een rol speelt bij de groei van de levensverzekeringen.

'Steeds meer Belgen hevelen hun beleggingen van Luxemburg over naar België, omdat ze er vanaf 2005 roerende voorheffing op moeten betalen.' Op een levensverzekering die langer dan 8 jaar loopt of waar een overlijdensdekking in zit, komt geen roerende voorheffing aan te pas.

Detalle vindt dat de tak 21 nog een groot potentieel heeft. 'De kasbonrente daalt verder. Dat is opnieuw een goede zaak voor de levensverzekeringen.' KBC ziet de toekomst iets minder gunstig tegemoet. Net zoals de meeste grote verzekeraars verlaagde KBC onlangs de gewaarborgde basisrente naar 2,75 procent. Begin dit jaar boden de meeste verzekeraars nog 3,75 procent. De verlaging zou nieuwe klanten afremmen. De bankverzekeraar haalde in het eerste halfjaar een premie-incasso van ruim 980 miljoen euro uit de levensverzekeringen met een gewaarborgde rente of 33 procent meer dan het jaar voordien. SaS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud