België bekritiseert Europese aanpak Duitse Nitrofen-crisis

(tijd) - De federale minister van Volksgezondheid, Magda Aelvoet, uitte gisteren opnieuw kritiek op de manier waarop Europa de voedselcrisis in Duitsland behandelt. Volgens Aelvoet heeft Duitsland de Nitrofen-crisis nog steeds niet onder controle. Het EU-commissielid voor Volksgezondheid, David Byrne, begrijpt de heisa in België niet goed. Volgens hem is de situatie in Duitsland wel degelijk onder controle.

België heeft het EU-comité voor de Voedselketen en de Dierlijke Gezondheid gevraagd zich vandaag opnieuw te buigen over de voedselcrisis in Duitsland. Ons land wil dat de lidstaten de recente ontwikkelingen in Duitsland bespreken en nagaan of er maatregelen nodig zijn. De Duitse voedselcrisis staat vandaag inderdaad op de agenda van het comité, bevestigde de Europese Commissie. Maar de Commissie verwacht dat de vergadering zich gaat beperken tot een voortgangsverslag over de crisis.

De Belgische vraag komt er nadat de Duitse overheid woensdag ook sporen van het onkruidverdelgingsmiddel Nitrofen had ontdekt in veevoer voor de gewone landbouw. Tot nu toe werd alleen gesproken van voeder voor de biologische landbouw. Minister Aelvoet vindt dat een nieuwe, onrustwekkende ontwikkeling en vraagt zich of of Europa niet te snel besloot geen maatregelen tegen Duitse dierlijke producten te nemen.

'Blijkbaar wordt in Duitsland iets heel anders verstaan onder een voedselcrisis die onder controle is dan in België', zegt Pascal Houbaert van het Federaal Agentschap voor de Beveiliging van de Voedselketen (FAVV). 'Nu blijkt plots dat de traditionele landbouw ook getroffen is en dat 500 bedrijven preventief gesloten worden. Bovendien hadden de Duitsers het eerst over 50 ton mogelijk besmet graan. Nu blijkt het al over 72 ton te gaan. Erg duidelijk is dat allemaal niet.'

De deelstaatregering van Mecklenburg-Vorpommern heeft ondertussen de hulp ingeroepen van de andere Duitse deelstaten om te helpen bij het onderzoeken van monsters met veevoeder van de 500 betrokken bedrijven. Alle 500 hebben met onkruidverdelger Nitrofen besmet graan uit een loods in Malchin gekocht. Mecklenburg-Vorpommern heeft zelf onvoldoende testcapaciteit.

Volgens de deelstaatregering is er ondanks de spectaculaire cijfers geen aanleiding voor grote ongerustheid. Slechts één proefmonster bracht tot nog toe Nitrofen-vervuiling aan het licht. Schade voor de volksgezondheid kan er volgens de deelstaat nauwelijks zijn. In de test werd 0,36 milligram Nitrofen per kilo graan aangetroffen. De grenswaarde voor levensmiddelen is 0,1 milligram. Duitse supermarktketens hebben als reactie op het nieuws wel hun controles verscherpt. Ze vragen van hun leveranciers certificaten waarin staat dat de producten niet afkomstig zijn van door de verontreiniging getroffen bedrijven. Enkele warenhuizen, waaronder die van grootwinkelbedrijf Metro, voeren zelf nog controles op producten uit. Volgens hen is er onder de klanten geen paniek te bespeuren. 'Wij krijgen nauwelijks vragen van klanten', zei een woordvoerder van supermarktketen Edeka die in Duitsland ruim 10.000 filialen heeft.

De Europese Commissie reageert rustig op de ontdekking in Duitsland. De Duitse overheid bracht dinsdag al uitgebreid verslag uit aan experts van de EU-lidstaten en de Commissie over de situatie. Op basis van dat verslag besloten alle EU-landen dat Duitsland de nodige maatregelen treft en dat de grenzen niet gesloten moeten worden.

Volgens de Commissie is de hele Nitrofen-besmetting nog steeds terug te brengen tot één besmette loods in Malchin in Mecklenburg-Vorpommern, waaruit ook het verontreinigde biologische veevoer stamde. 94 procent van de producten uit die loods is al getraceerd. De ontdekking van Nitrofen-besmetting woensdag in niet-bioproducten is een deel van de resterende 6 procent, stelt de Commissie. Het veevoerbedrijf waar de besmetting woensdag ontdekt werd, ontving 72 ton graan uit de besmette loods in Malchin. Dat graan werd vermengd in een partij van 50.000 ton veevoer.

De woordvoerster van het EU-commissielid voor Volksgezondheid, David Byrne, zei dat de Commissie al verwachtte dat er nog besmettingen ontdekt zouden worden. 'Maar zolang alles terug te brengen is tot dezelfde bron en Duitsland de nodige maatregelen treft, is er geen reden tot paniek', zei de woordvoerster.

Byrne stoort zich ook aan de kritiek in de Belgische pers als zou de

Commissie een groot land als Duitsland minder hard aanpakken als destijds België tijdens de dioxinecrisis. Volgens de Commissie zijn de twee voedselcrises niet met elkaar te vergelijken. 'De situatie en de informatie is nu veel duidelijker en de opspoorbaarheid is verbeterd. Het opsporen ging destijds in België niet zo snel', stelde de woordvoerster.

Ze wees er ook op dat de kritiek op het Europese optreden alleen vanuit België komt. In andere landen is er helemaal geen commotie rond de besmetting. 'Misschien zijn wij in België door onze ervaringen uit het verleden extra gevoelig voor de voedselproblematiek, maar dat maakt onze bezorgdheid niet minder legitiem', zegt Pascal Houbaert.

ME/JL/SdV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud