België klimt naar vierde plaats in welvaartsindex VN

(tijd) - België is het op drie na welvarendste land ter wereld. Dat blijkt uit het Human Development Report dat de Verenigde Naties vandaag publiceren. Daarmee doet ons land het beter dan vorig jaar toen het op de vijfde plaats noteerde. België scoort wel niet altijd even sterk, bijvoorbeeld door de langdurige werkloosheid.

Het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) publiceert elk jaar zijn Human Development Report. Daarin analyseert het de politieke, sociale en economische ontwikkeling in 173 landen. Op basis daarvan stelt het UNDP de Human Development Index (HDI) op die elk land een algemene score geeft op basis van de levensverwachting, het onderwijs en de levensstandaard.

België prijkt op de vierde plaats in de Human Development Index, na Noorwegen, Zweden en Canada. Daarmee scoort ons land beter dan de VS(6), Nederland (8), Frankrijk (12) en Duitsland (17). Sinds 1990 klom België vijf plaatsen in de rangschikking.

Het UNDP berekent naast de HDI enkele andere indices en hier laat België wel steken vallen. Ons land staat in de armoede-index bijvoorbeeld op de 13de plaats. Dat komt vooral door de langdurige werkloosheid die 4 procent van de beroepsbevolking treft. Bijna 20 procent van de Belgen is functioneel analfabeet. Dat betekent dat zij wel een tekst kunnen lezen, maar dat zij hem niet of nauwelijks begrijpen.

Wat de gelijkheid tussen man en vrouw betreft, staat België ook niet al te best gerangschikt met een 14de plaats. Belgische vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de hogere regionen van de politiek en het bedrijfsleven, besluiten de VN. Er is een troost: op sociaal vlak zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen minder groot. België eindigt in die rangschikking op de tweede plaats, na Australië.

Het Human Development Report toont zoals elk jaar de kloof aan tussen de industrielanden en de ontwikkelingslanden. Op de laatste plaats prijkt Sierra Leone, waar de levensverwachting slechts 39 jaar bedraagt. Opvallend is ook dat de laatste 27 plaatsen in de rangschikking worden ingenomen door Afrikaanse landen.

Het Human Development Report hekelt ook de scheve machtsverhoudingen in de wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Slechts zeven landen hebben bijna de helft van de stemmen in de raden van bestuur van beide instellingen.

EZ

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud