België op één muisklik van Manhattan

Fortis is voor het eerst in jaren niet langer het drukst verhandelde aandeel op de Brusselse beurs. Die eer gaat nu naar de bankgroep KBC. Minstens even opvallend is de fors toegenomen beleggersinteresse voor enkele aandelen buiten de Bel20.

(tijd) De handel in Option, de Leuvense specialist in draadloze communicatie, nam het voorbije jaar met 260 procent toe. Ook bij Cumerio, de vorig jaar van metalengroep Umicore afgesplitste koperverwerker, is de beleggersinteresse groter dan voor een pak Bel20-bedrijven.

Nu de kans reëel is dat Euronext binnenkort opgaat in de wereldbeurs NYSE Euronext, leeft bij nogal wat beursgenoteerde bedrijven de vrees dat de beurs van Brussel in zo'n mastodont helemaal zal verdrinken.

Die vrees is ongegrond: Brussel is al verdronken, of de Big Board er nu bijkomt of niet. Een op de twintig transacties op Euronext is voor het Brusselse koersenbord bestemd. De dagomzet in het Franse steraandeel Total is anderhalf keer de totale Brusselse dagomzet.

Toch slagen bedrijven als KBC, Cumerio en Option er in zich bij buitenlandse investeerders te laten opmerken, ook al is de concurrentie van het duizendtal andere Euronext-aandelen groot.

Ook andere Belgen zien hun aandeelhouderschap steeds internationaler worden. Tenminste, die Belgen die de belegger een mooi verhaal kunnen bieden. KBC kan op roadshows indruk maken met zijn pioniersrol in Centraal-Europa. Beleggers die een graantje willen meepikken van de baggereuforie, komen bijna automatisch uit bij DEME-eigenaars Ackermans & van Haaren en CFE. Direct of indirect spelen met Barco, EVS en Kinepolis drie Belgen een rol in de snel groeiende markt voor digitale cinema.

Een mooi verhaal hebben is niet voldoende, bedrijven moeten ook een inspanning leveren om hun strategie zelf bij de belegger uit te leggen. Cumerio heeft sinds de afsplitsing van Umicore kosten noch moeite gespaard in investor relations. Het resultaat is een sterk internationaal getint aandeelhouderschap, waarbij Belgen nog slechts een kwart van de aandelen in handen hebben.

Bedrijven moeten dus zelf de handen uit de mouwen steken en niet alle heil van de beurs verwachten. De beurs kan er voor zorgen dat grote buitenlandse beleggers vlotter toegang krijgen tot het Belgische koersenbord, wat sinds de creatie van Euronext het geval was voor de grote Parijse en Londense beurshuizen.

Met de New York Stock Exchange zullen ook de grote Amerikaanse investeerders één muisklik verwijderd zijn van een investering in een Belgische onderneming. Dat is de verdienste van Euronext.

Maar daarmee is het werk niet af. Het levert weinig op één muisklik verwijderd te zijn van de verzekeraar uit Manhattan of de vermogensbeheerder uit Boston, als die er geen gebruik van maken. Het is aan de Belgische bedrijven om er voor te zorgen dat buitenlandse beleggers ook effectief 'België' aanklikken op hun handelsscherm.

Kurt Vansteeland

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud