België verliest aandeel in wereldhandel

(tijd) - België verloor vorig jaar marktaandeel in de wereldwijde handel in goederen en diensten. Een van de oorzaken is het grotere gewicht van China en India, die een snelle opmars maken in de wereldhandel in diensten. Maar ook de samenstelling van de Belgische uitvoer speelt een rol.

De Wereldhandelsorganisatie (WHO) publiceerde gisteren statistieken over de wereldhandel in 2005. Het volume van de handel in goederen groeide vorig jaar met 6 procent. Door de tegenvallende economische groei is dat minder dan de 9 procent van 2004. Vooral in Europa, nog steeds het grootste handelsblok, liet de economische groei te wensen over.

Voor dit jaar verwacht de WHO dat de wereldhandel met 7 procent groeit, mede onder impuls van een hogere economische groei in Europa. Maar die vooruitzichten zijn 'onzeker', benadrukt de WHO. Vooral een verdere stijging van de olieprijzen kan de groei van de economie en de handel fnuiken.

Uit de WHO-statistieken blijkt dat België vorig jaar verder marktaandeel verloor in de wereldhandel. Ons land blijft wel de tiende in- en uitvoerder van goederen en laat in 2005 een uitvoerstijging van 7 procent in waarde optekenen. Maar het aandeel van België in de goederenhandel valt terug tot 3,2 procent. In 2003 was dat nog 3,4 procent.

Hetzelfde plaatje doet zich voor bij de handel in diensten (financiële diensten, toerisme, transport, informatica, enzovoort). In 2005 voerde België 6 procent meer diensten in en uit dan een jaar eerder. Maar ons land verliest relatief wel terrein. Het Belgische aandeel in de wereldwijde uitvoer van diensten viel terug van 2,4 procent in 2003 tot 2,2 procent in 2005. In de rangschikking van de grootste uitvoerders van diensten zakt België van de elfde naar de veertiende plaats.

Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is die relatieve terugval vooral te wijten aan de mondialisering en de komst van nieuwe spelers, zoals China en India. De economie in China en India groeide in 2005 met respectievelijk 9,9 en 7,1 procent. Daardoor versterkt China zijn positie als derde in- en uitvoerder van goederen ter wereld, na de VS en Duitsland. Opvallend is ook de opgang van China en India in de dienstenhandel. China wipte vorig jaar over Nederland en is nu de achtste uitvoerder en de zevende invoerder van diensten. India maakte een sprong voorwaarts en is nu de tiende in- en uitvoerder van diensten.

Maar België verliest ook marktaandeel aan industrielanden. Volgens het VBO houdt dat verband met de samenstelling van de Belgische uitvoer. 'We zijn onvoldoende gericht op die sectoren waar de groei het sterkst is', legt Elizabeth De Wandeler van het VBO uit. 'We zijn minder sterk in de uitvoer van machines, informatica-apparatuur, elektronica en communicatie. Dat zijn bovendien sectoren waar het onderscheid tussen goederen en diensten vervaagt. De uitvoer van die goederen brengt ook uitvoer van aanverwante diensten mee, zoals onderhoud, opleiding en op maat gemaakte programma's', stelt De Wandeler. 'Dat feit en het probleem van de concurrentiekracht verklaren waarom België minder goed weet stand te houden.'

JL

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud