Advertentie

België veroordeeld voor trage werking gerecht

(tijd) - Het Europees Hof van de Rechten van de Mens veroordeelt België omdat het Brusselse gerecht er na zes jaar nog niet in geslaagd is een gerechtelijk onderzoek af te werken. Volgens de Brusselse procureur des Konings, Benoit Dejemeppe, is het de eerste maal dat het Europees Hof in Straatsburg België veroordeelt voor een te lang aanslepend onderzoek terwijl het dossier nog loopt. 'De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere lang aanslepende dossiers', zegt de procureur.

De Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude van Espen doorzocht op 24 april 1996 de kantoren van het communicatiebureau Strat & Com (Stratégies et Communications), van de gedelegeerd bestuurder Luc Dumoulin, de kantoren van het Brussels Gewest en van de toenmalige Brusselse minister-president, Charles Picqué (PS). In september 1998 volgden huiszoekingen bij de Waalse ministers Jean-Claude van Cauwenberghe (PS), Willam Ancion (PSC), Guy Lutgen (PSC) en Michel Lebrun (PSC). Het gerecht zocht er naar bewijzen dat het bedrijf sjoemelde om overheidsopdrachten voor communicatiecampagnes binnen te rijven. De speurders zochten ook naar aanwijzingen van illegale partijfinanciering.

Het openbaar ministerie heeft het dossier een half jaar geleden van rechter Van Espen gekregen. Nu moet worden beslist of het dossier naar de rechtbank moet of dat eerst de onschendbaarheid van sommige politici moet worden opgeheven.

Strat & Com en Luc Dumoulin hebben niet op het Brusselse parket-generaal gewacht. Zij trokken naar het Europees Hof omdat door de negatieve publiciteit het bedrijf klanten verloor en zij tijdens het onderzoek hun rechten niet konden laten gelden.

Het Europees Hof stelt in het arrest dat het ruim zes jaar onderzoek niet redelijk vindt, temeer omdat er geen inverdenkingbrengingen zijn uitgesproken. Hierdoor zijn volgens het Hof de rechten op een eerlijk proces niet gegarandeerd. Daarnaast meent het Hof dat Strat & Com en Luc Dumoulin geen beroep konden aantekenen tegen de te lange procedure. Het Europees Hof veroordeelt België tot 5.000 euro morele schadevergoeding en 9.000 euro voor de onkosten van Strat & Com en Dumoulin.

De schadevergoeding die beide verzoekers vroegen, kende het Europees Hof niet toe. Het Hof meent dat er geen precies verband tussen het geleden nadeel en het langdurig aanslepende gerechtelijk onderzoek kan worden aangetoond.

Procureur Benoit Dejemeppe vreest dat de uitspraak ook een invloed kan hebben op andere langdurig aanslepende onderzoeken. 'Het betekent ook dat wij in de toekomst anders moeten werken. Er moeten meer sluitende afspraken met de onderzoeksrechters komen en wij moeten de onderzoeken beperken. Bovendien moet er dringend worden tegemoetgekomen aan het personeelsgebrek bij het parket, de rechtbank en de federale opsporingsdienst', zegt Dejemeppe.

SV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud