Belgische banken zien onrendabele optiehandel als onderdeel dienstverlening

(tijd) - De Belgische grootbanken Fortis, Dexia en BBL zijn niet van plan de optiehandel voor particulieren op te doeken. KBC zet op 20 januari wél een punt achter de derivatenhandel omdat die activiteit onrendabel is. De concurrentie erkent dat optiehandel op zich niet of weinig rendabel is, maar beschouwt dit als een onderdeel van de dienstverlening aan de particuliere belegger.

Het nieuws dat KBC Bank en KBC Securities vanaf 20 januari stoppen met het aanbieden van handel in opties voor particulieren, kwam vrijdag als een totale verrassing. De groep had ooit een leidende positie in optiehandel. De gebrekkige rendabiliteit van de activiteit deed KBC echter beslissen met optiehandel voor particulieren te kappen. De vermogende clientèle van de private bankingafdeling kan wel nog in derivaten handelen.

Het is een feit dat Euronext Brussels Derivatives, de optiemarkt van de Brusselse beurs, sinds 1999 een sterke terugval kent. In 2002 werden 98.302 optiecontracten verhandeld, dat zijn er maar liefst 72,5 procent minder dan in 1999. Ook de premieomzet kelderde. De oorzaak van het afkalvende succes ligt in het uitdovende karakter van de Bel20-index. Het merendeel van de contracten betreft opties en futures op de Bel20. In de tweede helft van de jaren 90 werden nog heel wat beleggingsfondsen gelanceerd die op de Bel20 geënt waren. Opties en futures op de index dienden als indekking voor die fondsen. Vandaag zijn nieuwe beleggingsfondsen op de Bel20 echter zeldzaam, zodat ook de vraag naar de bijhorende derivaten bijna stilvalt. Beleggingsfondsen baseren zich nu op Europese indices als de EuroStoxx50.

Toch blijft de beslissing van KBC een beetje vreemd. Opties zijn immers een instrument om het beheer van een portefeuille te optimaliseren. Het zijn vooral actieve beleggers die hiervan gebruikmaken. Die beleggers zijn wegens hun relatief omvangrijke transacties interessant voor de bank. Door echter de optiehandel af te schaffen, dwingt KBC de actieve belegger bijna naar een concurrent over te stappen die wel derivatenhandel aanbiedt.

Een rondvraag bij de andere Belgische grootbanken bevestigt het belang van het aanbieden van optiehandel voor een goede klantenrelatie. Bij Fortis luidt het dat 'derivatenhandel deel uitmaakt van het totaalpakket voor de beleggende klant'. 'Je biedt de klant een meerwaarde en de mogelijkheid om zich te beschermen tegen koersbewegingen', zegt woordvoerder Wilfried Remans. Dexia heeft het over 'een instrument om in turbulente tijden de portefeuille te beheren', aldus Jean-Pierre Vanhopplinus, verantwoordelijke voor secundaire markten bij Dexia Bank. Fortis, Dexia en BBL denken er dan ook niet over te stoppen met derivatenhandel.

De antwoorden van de banksector maken nochtans duidelijk dat optiehandel niet per se een rendabele activiteit is. Integendeel. 'Als je de optiehandel op zich bekijkt, is die dienstverlening niet rendabel', beweert Vanhopplinus. 'Maar door het aanbieden van derivatenhandel haal je ook aandelentransacties binnen, en dat verandert de zaak.' Vanhopplinus benadrukt nog dat Dexia geen optietransacties aanvaardt die puur speculatief zijn. 'De belegger moet zijn opties voor 100 procent indekken via aandelen of cash.' Bij KBC was dat niet nodig.

Ook bij BBL is de optiehandel 'niet erg rendabel'. Volgens Eric Fauconnier, manager van het Brokerage & Investment call center van BBL, komt dat omdat optiehandel nog veel manuele tussenkomsten vereist. Zo moeten transacties doorgefaxt worden. Aandelenhandel is daarentegen meer geautomatiseerd. De omzet in opties is echter te klein om investeringen in automatisering te verantwoorden.

Het beperkte belang van optietransacties blijkt overigens uit het gegeven dat slechts 1 à 2 procent van de BBL-klanten in beursgenoteerde opties handelt. Ook bij de andere banken ligt dat percentage zeer laag: minder dan 1 procent bij KBC, en ongeveer 1 procent bij Dexia en Fortis.

Er hangt de banken die optiehandel aanbieden trouwens nog een extra investering boven het hoofd. Vanaf 24 maart gebruikt Euronext een nieuw systeem voor de optiehandel. Het nieuwe systeem is gebaseerd op Liffe Connect, het platform van de in 2001 overgenomen Britse optiebeurs Liffe. Bovendien past Euronext ook het clearingsysteem aan. Voor de Belgische banken betekent dat nieuwe investeringen. Voor KBC was dat mogelijk een investering te veel.

Kris VAN HAMME

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud