Belgische wapenexport neemt toe in 2001

(tijd) - De Belgische wapenexport blijft toenemen. Er zijn vorig jaar 917 uitvoervergunningen voor 848,61 miljoen euro goedgekeurd, een stijging van 9 procent tegenover 2000. Dat blijkt uit een rapport van de regering over de wapenhandel. Het regeringsrapport is zopas ingediend in het parlement, dat eind vorige week evenwel met vakantie vertrok.

Volgens cijfers van de Nationale Bank van België, die opgenomen zijn in het jaarrapport, piekte de Belgische wapenexport in 1998 op 313,4 miljoen euro, waarna het daalde naar 238,4 miljoen euro in 1999 en 195 miljoen euro in 2000. Vorig jaar steeg de Belgische wapenexport opnieuw naar 235,2 miljoen euro. De belangrijkste wapenexportbestemming blijft het Midden-Oosten, de regio naar waar Belgische bedrijven vorig jaar voor 111,8 miljoen euro wapens uitvoerde. België exporteerde alleen al naar Saudi-Arabië voor 101,3 miljoen euro wapens. Naar Israël voerde België voor 118.000 euro wapens uit.

Ook zijn er meer exportvergunningen toegekend. Voor exportvergunningaanvragen uit Wallonië en Franstalig Brussel is de federale minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel (MR), bevoegd. Hij gaf zijn fiat aan 709 wapenexportvergunningen voor 541 miljoen euro. Voor de aanvragen uit Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel is minister Annemie Neyts (VLD) bevoegd. Zij keurde 207 uitvoervergunningen voor 307,6 miljoen euro goed.

Er zijn in 2001 ook 26 uitvoervergunningen geweigerd voor 4,3 miljoen euro. Het ging om aanvragen voor wapenexport naar Armenië, Azerbeidjan, Kameroen, Colombia, Indonesië, Israël, Letland, Libanon en de Filipijnen. Neyts hield zes dossiers voor 338.775 euro tegen. Michel weigerde in te stemmen met 20 aanvragen voor 4 miljoen euro.

Uit het jaarrapport blijkt nog dat de Staatsveiligheid mogelijke banden van de wapenhandelaar Victor Bout met België onderzoekt. Bout wordt beschouwd als een van de belangrijkste wapentrafikanten van de wereld, staat in het jaarrapport. Vooral zijn rol in de oorlog in Kongo wordt nagegaan. Voorts heeft de Staatsveiligheid veel interesse voor de Belg Jacques Monsieur, die in ons land veroordeeld werd voor illegale wapenhandel en die eind 2000 gearresteerd werd in Irak.

Uit het jaarrapport blijkt ook dat na 11 september de Staatsveiligheid de schietclubs in België nauwgezet in de gaten houdt. Er wordt in Europees verband informatie uitgewisseld. De Economische Inspectie verrichtte vorig jaar controles bij zeventig wapenhandelaars. Bij huiszoekingen in het Islamitische terroristische milieu ontdekte het parket van Brussel wapens van het Kroatische leger.

WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud