Besparen

©mfn online editor import

‘Wij moeten wel besparen hé man’, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren kurkdroog toen een fotograaf in het gewoel rond minister-president Kris Peeters een glas liet vallen. En of Peeters II zal moeten besparen. Volgend jaar moet een dreigend tekort van ruim 2 miljard euro worden ingeperkt tot een gat van 500 miljoen euro. Het jaar nadien, wanneer de begroting weer moet kloppen, moet voor 2 miljard euro worden gesnoeid. Het gaat om ongeveer 10 procent van de uitgaven.

De manier waarop Peeters II dat doet, is een ideologische én een moedige keuze. De ideologische keuze bestaat erin dat de jobkorting - het paradepaardje van de gewipte Open VLD - zo goed als afgeschaft wordt. Dat levert een besparing op van 600 miljoen euro.

Politiek mag die beslissing dan misschien vrij makkelijk genomen zijn omdat de liberalen niet meer aan boord zijn, vrijblijvend is ze niet. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling adviseerde deze week nog hoe de rijke landen - en ook België - hun staatsfinanciën weer op orde kunnen krijgen. Dat gebeurt volgens de OESO beter door niet aan belastingen te raken, en als dat toch moet, dan vooral de vennootschaps- en personenbelasting te ontzien. Die zijn het belangrijkst voor de economische groei. Door de jobkorting af te schaffen en de personenbelasting te verhogen gaat Peeters II lijnrecht tegen dat OESO-advies in.

Maar het tweede deel van de besparing verloopt via een moedige keuze die zelfs de OESO zou kunnen smaken. De overheid bespaart op zichzelf. Die oefening zal niet makkelijk zijn, zei Peeters, en zal tot commotie leiden. De bedragen die gisteren circuleerden, illustreren dat. Volgend jaar wil de Vlaamse overheid 1,6 miljard euro besparen, waarvan 0,6 miljard van de jobkorting komt en 1 miljard van de staat zelf. ‘Dat is geen kattenpis. Het gaat pijn doen’, zei een van de onderhandelaars gisteren.

En wat nog moediger is: terwijl Peeters II zegt in de administratie niet te zullen besparen op mensen en investeringen, gaat de regering haar eigen kabinetten afbouwen. Leterme I begon nog met een kleine 490 kabinetsmedewerkers. Peeters II doet het met 288.

Zowel Caroline Gennez (sp.a), Bart De Wever (N-VA) als Marianne Thyssen (CD&V) zei gisteren dat Kris Peeters de onderhandelingen (bijna) ‘perfect’ heeft geleid, een kwinkslag naar een campagne-uitspraak van Dirk Van Mechelen (Open VLD). Toch zal de regering-Peeters II niet perfect zijn. Er wordt geleend en de belastingen stijgen. Het gaat weliswaar niet om hoge bedragen, maar het is een richting die niet welkom is.

Toch is de balans van dit ontwerp van regeerakkoord positief. De regering heeft duidelijk gezegd waar het op staat, ze heeft uitgelegd waar en waarom ze zal besparen en ze begint het moeilijke werk bij zichzelf. Alleen al daarvoor verdient het ontwerpregeerakkoord het groen licht van de partijcongressen.

Bart HAECK

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud