Advertentie

Beter één vogel in de hand

©Saskia Vanderstichele

CD&V lijkt niet langer gekant tegen een verlaging van de btw op elektriciteit. Ondanks de nadelen is het politiek de enig haalbare maatregel om het concurrentievermogen te verbeteren.

Europa heeft België gisteren een vrij goed begrotingsrapport gegeven. Dat leidde meteen tot triomfantelijke communiqués van premier Elio Di Rupo (PS) en een paar van zijn ministers. Dat het begrotingstekort binnen de perken blijft, betekent niet dat de regering nu op haar lauweren kan rusten. Er ligt nog veel economisch werk op de plank.

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, waarschuwt vandaag in een interview met De Tijd dat maatregelen om het concurrentievermogen van onze economie te verbeteren de volgende topprioriteit moeten zijn van de regering, en dat daarmee niet kan worden gewacht tot na de verkiezingen van mei volgend jaar.

De kans is reëel dat Coene op zijn wenken bediend wordt. Hendrik Bogaert, federaal staatssecretaris voor CD&V, laat verstaan, ook in deze krant, dat zijn partij haar verzet laat varen tegen de door de sp.a voorgestelde verlaging van de btw op elektriciteit. Indirect doet dat de loonkosten per uur dalen en kan het op termijn bijna 8.000 jobs opleveren.

Er zitten nadelen aan de maatregel. De budgettaire kostprijs ervan is aanzienlijk, en de lagere btw dreigt het elektriciteitsverbruik op te drijven. Een indexsprong zou een gelijkaardig positief effect hebben, zonder de nadelen, stellen economen. Een rechtstreekse verlaging van de loonlasten gecompenseerd door een verhoging van de btw zou nóg beter zijn.

Maar die twee voorstellen zijn politiek niet haalbaar. De meerderheid van de regeringspartijen wil niet weten van een indexsprong of van een verhoging van de btw. Het eerste is een taboe voor de socialisten, het tweede voor de liberalen.

De verlaging van de btw op elektriciteit lijkt politiek de enig haalbare maatregel. Tot die conclusie schijnt CD&V nu ook gekomen. Het is beter in te stemmen met een onvolmaakte maatregel dan helemaal met lege handen te blijven. Beter één vogel in de hand, al is die niet zo fraai, dan tien in de lucht. ‘Puur economisch heeft een btw-verlaging op elektriciteit geen zin. Maar het is beter dan nietsdoen’, zegt ook Coene.

De btw-verlaging is een dure maatregel. Op kruissnelheid kost hij de belastingbetalers jaarlijks 45.000 euro per gecreëerde job. Dat legt een extra last van 360 miljoen euro op de begroting.

Maar dat vinden de regeringspartijen niet onoverkomelijk. Ze willen een trofee om naar de verkiezingen te kunnen, de kostprijs wordt doorgeschoven naar de volgende jaren. Dat probleem moet de volgende regering dan maar oplossen.

Zo is het gemakkelijk, natuurlijk. Economisch snijdt het geen hout. Maar volgens de politieke logica is het een perfecte oplossing.

Advertentie
Gesponsorde inhoud