Advertentie

Bezint eer ge begint

©-

Je kan de geschiedenis niet herschrijven. Wat gebeurd is, is gebeurd. Daarom doet het college van experts een chronologisch verslag over de redding van Fortis. Het voorlopige rapport van het college van experts is weinig bemoedigend voor de aandeelhouders van Fortis.

(tijd) - Uit het verslag blijkt nu eenmaal dat de toestand bij het financiële concern kritiek was. De overheid vreesde een implosie van het financiële systeem in België.

Gezien die uitzonderlijke omstandigheden zijn de bedragen die de diverse partijen hebben ingebracht bij de reddingsoperatie redelijk fair te noemen. De omstandigheden waren dan ook dat Fortis op het punt van ‘staking van betaling’ stond.

De eerste reddingsoperatie kwam er omdat geen enkele privé-investeerder bereid was geld in Fortis te stoppen. Het vertrouwen was helemaal zoek. De drie Beneluxoverheden die het concern gedeeltelijk nationaliseerden, konden evenwel de markten niet geruststellen. Een tweede reddingsoperatie drong zich onvermijdelijk op. Naast de brutale scheiding van de boedel tussen Nederland en België, was er ook de intrede van BNP Paribas. Dat was de betwiste transactie die leidde tot het voornoemde rapport.

De transactie wordt door de experts niet betwist, niet de noodzaak ervan, niet de structuur ervan. In de haast van de onderhandelingen zijn er wel beslissingen genomen die moeten heronderhandeld worden, stelt het rapport. En de Belgische overheid zou, via de holding FPIM, haar participatie in de Belgische bank kunnen onderbrengen bij de Fortis-holding. Een onderhandelde oplossing dus.
Gebouwd op de bestaande afspraken en contracten.

De experts stellen ook heel nadrukkelijk dat op geen enkel moment is gehandeld tegen het belang van de vennootschap, een belang dat breder is dan het belang van de aandeelhouders.

Op 11 februari staan de aandeelhouders van Fortis dan ook voor een belangrijke keuze. Ofwel stemmen ze in met de transacties en rekenen ze op betere voorwaarden voor de Fortis-holding. Ofwel blazen ze de deal op met BNP Paribas en is het helemaal onduidelijk hoe de toekomst van de Fortis-holding, en dus ook de toekomst van de aandeelhouders, eruitziet. Een stand alone is niet haalbaar, nauwelijks voor de holding, helemaal niet voor de bank. De aandeelhouderswaarde zou dan wel eens helemaal kunnen verdampen.

De experts zeggen dat de transactie afschieten zonder een alternatief te hebben grote risico’s inhoudt. De aandeelhouders staan dus voor een moeilijke keuze. Bij een ‘ja’ is het niet duidelijk wat de toekomst hun brengt. Het is dan rekenen op een betere toekomst om een gedeelte van de verloren waarde te recupereren. Bij een ‘neen’ lijkt er alleen maar waardevernietiging te zijn. Bovendien lijkt dan een nieuwe staatsinterventie onvermijdelijk om het financiële systeem recht te houden.

De rede zegt in ieder geval dat ‘ja’ verstandiger is. Ook al zijn de emoties hoog opgelaaid. Het oude gezegde ‘bezint eer ge begint’ gaat ook hier op.

Jean VANEMPTEN, senior writer

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud