Senior writer

In zijn overwinningsspeech benadrukte Joe Biden dat hij president wil zijn van alle Amerikanen. Het kamp van president Trump aanvaardt dat (nog) niet.

Na ruim vier dagen tellen is het zover. De Democratische kandidaat Joe Biden verovert de staat Pennsylvania en daardoor is zijn voorsprong op huidig president Donald Trump onoverbrugbaar geworden. De 78-jarige Biden wordt de 46ste president van de VS. Hij beloofde de 'president van alle Amerikanen' te zijn.'Ik zie geen rode of blauwe staten, ik zie alleen verenigde staten', klonk het.

De nieuwe bewoner van het Witte Huis krijgt meteen een heel pak op zijn bord. De coronapandemie woedt in alle hevigheid in de VS. Biden gaat daar naar onmiddellijk werk van maken. Hij gaat een team van experts samenstellen om bij zijn aantreden onmiddellijk maatregelen te kunnen voorstellen. Dat moet gebeuren in overleg met de staten, want die bepalen het gezondheidsbeleid.

Ook moet de nieuwe president werken aan het economisch herstel. Corona diept de Amerikaanse economie steeds verder de dieperik in.

De interne tegenstellingen in de Amerikaanse maatschappij zijn ook enorm. Het latente racisme heeft al geleid tot stevige rellen. Maar uit de verkiezingsuitslag blijkt ook een diepe, gapende kloof tussen de steden en het platteland. 'Alle Amerikanen' is een zeer divers gegeven. Die kloven dichten zal moeilijk zijn.

Op dit ogenblik is de grootste horde voor de 'president elect' evenwel de huidige bewoner van het Witte Huis. Donald Trump is op dit moment niet van plan om zijn nederlaag toe te geven. De miljardair was aan het golfen op het moment dat de media zijn tegenstander tot winnaar uitriepen.

Wat zeker is, is dat het politieke theater in de VS verre van voorbij is. Voor alle duidelijkheid: het blijft slecht theater.

Het gevecht over de wettigheid van de uitslag moet zijn beslag nog krijgen. Pas begin januari wordt het resultaat officieel bekrachtigd. Tot dan zal de onzekerheid blijven bestaan.

Trump legt zich niet neer bij de nederlaag en zal alle rechtsmiddelen uitputten. En wat zal zijn achterban doen? Legt die zich zonder slag of stoot naar bij het uiteindelijke resultaat? Biden mag dan een ruime overwinning geboekt hebben op het aantal stemmen, ook Trump kreeg meer Amerikanen achter zich dan in 2016.

Biden heeft weinig tijd om iets te realiseren. Nu al rukken de Republikeinen op in het Huis van Afgevaardigden. Over twee jaar zijn daar nieuwe verkiezingen. De vraag is of de Democraten daarna het Huis nog in handen hebben. Als Nancy Pelosi (80) de politieke vernieuwing moet doorvoeren, wordt dat toch een moeilijk verhaal.

En als Biden de volgende weken door de juridische guerrilla raakt, rest nog een belangrijke vraag: heroveren zijn Democraten de controle over de Senaat? Die beslissing valt ook pas begin januari. Als de Republikeinen die kamer van het Congres in handen houden, wordt het helemaal een moeilijke politieke situatie.

En Trump? Die blijft sowieso nog zeker twee maanden in functie. Hij heeft nog alle macht en kan dus nog beslissingen doorduwen. Wat zeker is, is dat het politieke theater in de VS verre van voorbij is. Voor alle duidelijkheid: het blijft slecht theater.

Gesponsorde inhoud