Senior writer

De technologie geeft de overheid de middelen om haar burgers op alle vlakken voortdurend te controleren. En die maakt daar gretig gebruik van.

De commissie Sociale Zaken van de Kamer besprak gisteren een wetsontwerp van staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD) dat het mogelijk moet maken de gegevens van gas-, elektriciteits- en watermeters in woningen te gebruiken om sociale fraude op te sporen. Dat kan een instrument zijn om uitkeringstrekkers te betrappen die claimen alleenstaand te zijn - en daarom recht hebben op een hogere uitkering - maar in de realiteit samenwonend zijn.

Door de technologische ontwikkelingen en de voortschrijdende informatisering is het vrij eenvoudig om de gegevens van het energie- en waterverbruik te verzamelen en ze naast de lijsten van uitkeringsgerechtigden te leggen. Maar dat de overheid gaat neuzen in de elektriciteits- en waterrekeningen van de burgers, is vrij verregaand. Blijkbaar is dat nodig omdat te veel mensen oneerlijk zijn, ze door een valse verklaring af te leggen een uitkering krijgen waar ze geen recht op hebben, en zo diefstal plegen tegenover de gemeenschap. Vertrouwen hebben is goed, maar hopeloos naïef. Controle is beter, is het credo.

Advertentie

Volgens een nieuw onderzoek van het Federaal Planbureau vindt 45 procent van de Belgen zijn medemensen betrouwbaar. Een meerderheid van 55 procent vindt zijn medemensen dus onbetrouwbaar.

In dat klimaat van achterdocht en wantrouwen bouwt de overheid in snel tempo een alomvattend controlesysteem uit. In de steden worden straten en pleinen volgehangen met bewakingscamera’s. Op de snelwegen wordt apparatuur geïnstalleerd voor trajectcontrole om snelheidsovertreders te kunnen klissen. Dezelfde apparatuur kan ook worden gebruikt om autobestuurders te vatten die onverzekerd rondrijden. De fiscus heeft inzage in uw bankrekeningen en hier en daar wordt al gepleit voor de afschaffing van het cash geld, zodat alle financiële transacties getraceerd kunnen worden. Uw internetprovider weet naar welke websites u surft, uw telecomoperator weet welke nummers u belt. En met een vingerknip heeft ook de overheid die gegevens ter beschikking. Pas op met het voeren van vertrouwelijke gesprekken als u in de buurt van een smart-tv staat, want er luistert iemand mee.

De technologie maakt het mogelijk tal van gegevens over uw handel en wandel te verzamelen, te analyseren en te exploiteren. En dat gebeurt op grote schaal. Wie niets verkeerd doet en niets te verbergen heeft, hoeft niets te vrezen is het argument dat wordt gebruikt om de privacy uit te hollen.

Big brother is watching you! Toen George Orwell in 1948 zijn boek ‘1984’ schreef, schetste hij daarin het futuristisch schrikbeeld van een overheid in die elke huiskamer meekijkt. Vandaag is dat de realiteit, zelfs in veel grotere mate dan Orwell had kunnen bedenken. En we malen er niet om. We slikken de uitleg dat we afstand moeten doen van onze vrijheden om onze vrijheden te kunnen behouden. We laten ons op een sluipende manier een kostbaar goed ontfutselen: onze privacy.

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.