Brusselse bediendevakbond BBTK krijgt advocaat als voorlopig bewindvoerder

(tijd) - De Brusselse advocaat Jean-Marie Verschueren wordt de voorlopige bewindvoerder van de socialistische bediendevakbond BBTK in Brussel-Halle-Vilvoorde. Meester Verschueren mag zich niet met de interne politiek van de vakbond bemoeien, maar neemt op regionaal niveau al de dagelijkse verantwoordelijkheden van de federale vakbondsleiding over. Dat besliste de kortgedingrechter in Brussel.

De gerechtelijke uitspraak is een voorlopige overwinning voor Albert Faust, de algemeen secretaris van de Brusselse vakbondsafdeling die begin vorige maand door de federale koepel van de vakbond werd ontslagen wegens wanbeheer en gesjoemel.

Faust ging op verschillende fronten in de tegenaanval. Voor de arbeidsrechtbank begon hij een procedure om zijn ontslag ongedaan te maken. Op 11 juli kreeg hij gelijk, maar op 25 juli vernietigde de eerste voorzitter van het Arbeidshof de opschorting van zijn ontslag. Vanaf woensdag wordt de zaak ten gronde behandeld.

Faust begon samen met een dertigtal andere vakbondsleden, veelal leden van het uitvoerend comité van BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde, ook een procedure voor de burgerlijke rechtbank.

Zij willen dat de rechtbank de beslissing van 8 juli vernietigt die aan de federale vakbondsleiding de voogdij over BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde toekent. Faust richtte zijn aanklacht tegen de nationale voorzitter van de BBTK, Christian Roland, en tegen de nationale vakbondsorganisatie.

In zijn kortgedinguitspraak stelt de rechter een voorlopige bewindvoerder voor de regionale afdeling aan. Bovendien riskeert de nationale vakbondsleiding een boete van 2.500 euro per dag als ze de boekhoudkundige en andere documenten niet terugbezorgt die ze sinds 8 juli uit de kantoren van de regionale afdeling heeft meegenomen. Volgens de rechtbank is de voogdijregeling zoals Christian Roland die uitwerkte illegaal op basis van de statuten van BBTK-nationaal en van de regionale Brusselse afdeling.

De gerechtelijke uitspraak die een advocaat aan het hoofd van een vakbondsafdeling plaatst, is een unicum. Albert Faust toonde zich gisteren samen met zijn advocaat, meester Jean-Michel Dety, erg tevreden. Hij wil zijn gevecht tegen zijn ontslag zowel juridisch als politiek voortzetten.

Volgens Faust zullen er de volgende weken en maanden nog politieke initiatieven worden gelanceerd. Faust sluit niet uit dat er in de herfst een congres van de BBTK komt en herinnert eraan dat de militanten over toekomst en structuur beslissen, niet de top van de vakbond.

RS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud