Advertentie

Bush gaat economie aanwakkeren

(tijd) - De Amerikaanse president, George Bush, onthult vandaag plannen om de economie van de VS aan te jagen. Centraal staan de verlaging van de fiscale druk op dividenden, een versnelde daling van de tarieven van de inkomstenbelasting en een snellere afschrijving voor bepaalde bedrijfsinvesteringen. Het zou gaan om een pakket van 600 miljard dollar gespreid over tien jaar.

De Amerikaanse economie boert niet goed. Het bruto binnenlands product (BBP) groeide tijdens de laatste drie maanden van 2002 waarschijnlijk met een magere 1,5 procent op jaarbasis. Het consumentenvertrouwen staat op een dieptepunt. Het verbruik van de gezinnen groeit traag. De bedrijven investeren niet of nauwelijks. Sinds het officiële begin van de laagconjunctuur in maart 2001 gingen netto 1,6 miljoen banen verloren. De werkloosheidsgraad noteerde in november op 6 procent, het hoogste peil in acht jaar.

'Ik ben bezorgd over de werklozen. Ik denk veel na over de economie en over manieren om de mensen te helpen die werk zoeken', zei Bush vorige donderdag aan journalisten die zijn ranch in Texas bezochten.

Bush beseft dat de povere staat van de economie zijn politieke achilleshiel is. De presidentsverkiezingen van november 2004 komen dichterbij en Bush wil niet de fout van zijn vader herhalen. Bush senior was de president die in 1991 de oorlog tegen Irak won, maar de economie in een recessie liet belanden. Daardoor verloor hij in november 1992 de presidentsverkiezingen van Bill Clinton. Bush junior wil én de slag om Irak winnen én de economie gezond houden om zo zijn herverkiezing in 2004 veilig te stellen.

Tijdens een toespraak vandaag in Chicago maakt de president zijn plannen bekend om de conjunctuur te stimuleren. Centraal staan maatregelen die de consumenten moeten aanzetten meer te consumeren.

Om de consumptie te stimuleren, plant Bush de verlaging van de fiscale druk op dividenden en een versnelde invoering van de verlaging van de tarieven van de personenbelastingen die pas in 2004 en 2006 zou ingaan.

Belastingplichtigen zullen hun dividendinkomsten waarschijnlijk niet meer moeten aangeven. De afschaffing van de dividendbelasting moet enerzijds via een toename van het inkomen van de gezinnen de consumptie aanwakkeren en anderzijds de kwakkelende aandelenkoersen een duw in de rug geven, wat ook leidt tot een toename van het verbruik. De lagere belastingdruk op dividenden kan de koersen met 10 tot 20 procent doen stijgen, meent het Witte Huis. De maatregel zou de schatkist de komende tien jaar 300 miljard dollar kosten, schat het Tax Policy Center, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie.

Een versnelde verlaging van een hele reeks belastingtarieven kost 104 miljard dollar. Ondernemingen mogen uitkijken naar een snellere afschrijving van bepaalde investeringen, wat nieuwe investeringen moet aanwakkeren.

Om de kritiek dat zijn voorstellen enkel de rijken ten goede komen te counteren, zou president Bush de fiscale aftrekbaarheid per kind optrekken van 600 tot 1.000 dollar. Kostprijs: 99 miljard dollar. De plannen zouden ook een verlenging bevatten van de op 31 december afgelopen uitkeringen voor 1 miljoen werklozen. De vijftig Amerikaanse deelstaten zouden van Washington 10 miljard dollar krijgen voor de financiering van Medicaid, het stelsel van ziektekostenverzekering voor de armen. Het gros van de staten kampt met grote begrotingstekorten, onder meer door de kostprijs van Medicaid. De fiscale discriminatie van gehuwden tegenover niet-gehuwden zou versneld verdwijnen.

Het pakket maatregelen om de economie aan te jagen, zou de komende tien jaar 600 miljard dollar kosten. Dat is een pak meer dan de 300 miljard dollar waarvan eind vorige week sprake was. In juni 2001 ondertekende Bush al eens een belastingverlaging van 1.350 miljard dollar gespreid over tien jaar.

Bush stuurt vanaf woensdag zijn ministers en medewerkers op pad om de blijde boodschap te verkondigen. Stephen Friedman, de nieuwe economische topadviseur van de president, moet Wall Street zien te overtuigen. De ministers van Handel en Arbeid beginnen aan een rondreis om de plannen toe te lichten. Ook de vice-president, Dick Cheney, wordt op pad gestuurd.

De democratische oppositie maakt brandhout van Bush' voorstellen. Nancy Pelosi, de leider van de democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden, omschreef de voorstellen als 'te weinig en te laat' en 'een paard van Troje om de zo begeerde belastingverlaging voor de rijken erdoor te krijgen'. Zij berekende dat 25 procent van de verlaging van de fiscale druk op dividenden Amerikanen met een inkomen van minstens 1 miljoen dollar per jaar ten goede komt.

De democratische presidentskandidaten, oud-gouverneur Dean Howard en senator John Edwards, bekritiseren de plannen omdat zij de rijken begunstigen en het begrotingstekort doen ontsporen. Tom Daschle, de leider van de democratische oppositie in de Senaat, sprak van 'een verkeerd idee op een verkeerd moment om de verkeerde mensen te helpen'. De democraten pakten maandag uit met alternatieve voorstellen die de nadruk leggen op een belastingverlaging voor gezinnen met een laag of middelmatig inkomen.

Economen zijn verdeeld over de impact. Een econoom mikt op een extra groei van 0,5 tot 0,75 procentpunt over een jaar. Anderen zijn sceptischer. De belastingverlagingen zullen pas met veel vertraging effect sorteren. De impact van de verlaagde fiscale druk op dividenden kan snel uitgewerkt zijn. Bovendien zullen de maatregelen het begrotingstekort verder doen oplopen. Een hoger tekort leidt tot een stijging van de langetermijnrente, wat weegt op de consumptie en de investeringen. Daardoor dreigt Bush net het tegenovergestelde te bereiken van wat hij beoogt.

Carl PANSAERTS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud