Campagne

©Alexia Mangelinckx

Nog altijd lijkt het maar niet te lukken met de regering-Michel. De oplossing ligt niet in een campagne - zoals de N-VA er een lanceert - maar in beter regeringswerk.

Er rijden vandaag nauwelijks treinen. Voor bussen en trams wordt zware hinder verwacht. Sommige overheidsdiensten zijn dicht. En ook de politie staakt deze week. Meer dan een half jaar nadat de federale regering-Michel van start is gegaan, weten de vakbonden van geen ophouden.

En toch is dat op dit moment niet het grootste probleem van de federale regering. Alleen de socialistische vakbond staakt. Dat is tot nader order geen herhaling van de grote protesten van eind vorig jaar. De betogers richten zich bovendien officieel vooral op de overheid als werkgever, niet op het overheidsbeleid in het algemeen.

Dat het verzet luwt, betekent echter niet dat het verdwenen is. Zowel de christelijke als de liberale vakbond liet al weten dat de grote test dit voorjaar bij de taxshift ligt. Als die onvoldoende blijkt, dreigen ze ermee de protestgolf te laten herleven. En daar komen we bij het echte probleem van de federale regering. De manier waarop de federale regering deze week aan de langverwachte gesprekken over de taxshift is begonnen, is niet echt bemoedigend. Het begon gisteren met een relletje over wíé aan tafel mag zitten. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vindt dat de deelstaten betrokken moeten worden. Maar Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten counterde dat Bourgeois daardoor net de PS mee om de tafel uitnodigt, waar­tegen zijn partij vorig jaar een hele verkiezingscampagne fel heeft gestreden.

Maar waar die discussie nog oplosbaar is, gaat het helemaal mis zodra de eerste inhoudelijke claims over de taxshift op tafel komen. De liberalen verzetten zich tegen btw-verhogingen, waardoor de meest pragmatische manier om elders inkomsten te zoeken al is afgesloten. Uit vermogenstaksen kan je immers niet veel inkomsten puren, of je moet ze op huizen heffen. Anders vlucht het kapitaal.

Wat helemaal de moed in de schoenen doet zinken, is dat ook de grote symbooldossiers op de kar worden geladen. CD&V grijpt de taxshift aan om het debat over een indexsprong voor huurprijzen te heropenen. Het kibbelkabinet is terug uit paasvakantie. Bij de N-VA stelde Hendrik Vuye, de fractieleider in de Kamer, voor om de automatische indexering van lonen ook op tafel te leggen. De regeringspartijen dreigen daardoor de kar meteen te overladen met taboedossiers, waardoor ze niet meer vooruit kan worden getrokken. 

Uitgerekend gisteren lanceerde de N-VA een campagne om de sfeer rond de regering te keren, in de hoop dat de ‘motor van verandering’ wel degelijk aanslaat. Dat maakt duidelijk dat in de regering het beseft rijst dat het beleid niet op dreef komt. Alleen ligt de oplossing voor dat probleem na zes maanden regeren niet in een campagne, maar gewoon in ­beter ­regeringswerk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud