Chinees topmerk Haier verliest deel van zijn glans

Het Chinese beursgenoteerde staatsbedrijf Haier meldde voor het eerst in 18 maanden dat de winst minder snel stijgt. Haier produceert witgoed en elektronica waarmee je een heel huishouden kan inrichten. Het is een van de weinige Chinese bedrijven die ook in het buitenland fabrieken hebben. De grote hoop van China om met een wereldmerk uit te pakken, krijgt echter een deuk. Haier spande een proces aan tegen een webjournalist die het bedrijf beschuldigde van financiële malversaties.

De nettowinst van Haier over de eerste jaarhelft bedroeg 219,18 miljoen yuan (26,93 miljoen euro), een daling met 45 procent. Voor het eerst sinds de beursnotering in november 1993 is de winst niet gestegen. Het bedrijf zegt dat dit het gevolg is van een verscherpte concurrentie. De A-aandelen, die enkel bestemd zijn voor Chinese beleggers, verloren op de beurs van Shanghai 5,34 procent van hun waarde na het bericht over de lagere winst.

Het beursgenoteerde dochterbedrijf is vooral afhankelijk van de verkoop van airconditioners en koelkasten, in tegenstelling tot het moederbedrijf dat een erg uitgebreid productengamma heeft, van koelkasten, microgolfovens en luchtverversers tot computers, dvd-spelers en mobiele telefoons. Twee verdiepingen van het Haier-hoofdkantoor in Qingdao zijn ingenomen door showrooms, want van elk product heeft Haier wel tien of twintig versies.

In 2000 was Haier het tweede belangrijkste Chinese merk, na sigarettenproducent Hongtashan. Appliance Manufacturer Magazine rangschikte Haier in februari 2001 als negende belangrijkste wereldproducent van elektrische toestellen. Maar de concurrentie in China is moordend. De grote, maar niet oneindige Chinese markt voor televisies, dvd-spelers, koelkasten en ga zo maar door bleek uiteindelijk toch te klein voor de grote Chinese producenten die er zich als aasgieren op stortten en de enkele buitenlandse joint ventures of dochterbedrijven die er zich nog willen aan wagen.

Haier keek dan ook al snel verder dan de Chinese grens om zijn krachten te meten op de wereldmarkt. In Camden, in de Amerikaanse staat South Carolina bouwde het bedrijf een koelkastenfabriek, uiteraard niet om de goedkope arbeidskrachten, maar wel om de Amerikaanse markt van binnenuit aan te boren. In Europa heeft Haier productiecentra in Italie en de Oekraïne. Intussen heeft het bedrijf 48 fabrieken in 13 landen, wereldwijd meer dan 30.000 werknemers, en een omzet van 40,6 miljard yuan (5 miljard euro) in 2000. Haier exporteert naar 160 landen. Maar ook voor de uitvoer moest Haier zijn prijzen drukken, waardoor de winst onder druk kwam.

Ook de uitgaven voor advertenties en verkooppromoties stegen aanzienlijk. Het management beloofde de kosten onder controle te houden en nieuwe producten te ontwikkelen in de tweede jaarhelft.

De ambitie van Haier-topman Zhang Ruimin is immers het bedrijf binnen te loodsen in de Fortune Top 500, de ranglijst van de grootste bedrijven in de wereld. Zhang Ruimin is een van de bekendste Chinese ondernemers. Arrogant en zelfverzekerd regeert hij over zijn imperium. Op een persconferentie diende hij de internationale pers gevat van antwoord. Zijn adjudanten zaten er voor spek en bonen bij. Of hij geen problemen had met het partijcomite in zijn bedrijf? 'Ik ben naast algemeen directeur ook partijsecretaris van Haier, ik kan mezelf toch niet in de problemen brengen. De doelstelling van de communistische partij is modernisering, en dat is ook de doelstelling van ons bedrijf. Volgende vraag!', antwoordde hij laconiek.

Maar hoge bomen vangen veel wind. Chen Yicong, een 25-jarige webjournalist plaatste vraagtekens bij de diversificatiestrategie van Haier, die weinig winst zou opleveren en de marktaandelen voor de vele producten, die overschat zouden zijn. Bovendien zou de beursgenoteerde dochter te veel betaald hebben voor de airconditonertak van de moeder. Haier eist een schadevergoeding van 300.000 yuan (36.910 euro) wegens laster.

Haier Europe Trading is gevestigd in het Italiaanse Varese. Voor Duitsland en de Benelux is er een verkoopkantoor in het Duitse Kaarst. Er zijn ook kantoren in Engeland, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Polen en Denemarken.

Michel LENS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud