Clinton moet Kerry aan zwarte kiezers helpen

(tijd) - Een fit ogende ex-president Clinton is de Democratische presidentskandidaat John Kerry gisteren te hulp geschoten in de slotfase van de campagne. Het tweetal sprak een forse menige toe in het centrum van Philadelphia. De populaire ex-president stapt niet voor niets in de staat Pennsylvania in de arena voor Kerry. De Democratische presidentskandidaat heeft de 21 kiesmannen van de 'swingstate' wellicht hard nodig om de verkiezingen te winnen.

Clinton beschuldigde Bush ervan een angstcampagne te voeren om kiezers van Kerry van de stembus weg te houden. Kerry greep het verdwijnen van explosieven in Irak aan om Bush onder de neus te wrijven dat hij niet deugt als opperbevelhebber.

De keuze van de 'Stad van de Broederlijke Liefde' voor Clintons terugkeer in het openbare leven verraadt een zekere nervositeit over de geringe aantrekkingskracht van Kerry op zwarte kiezers. Philadelphia heeft een grote zwarte gemeenschap. Clinton was de eerste president die een echte band met dat deel van de kiezers wist te smeden.

Sommige Democratische strategen zijn geschrokken van een peiling waaruit blijkt dat Bush zijn povere score van 9 procent onder zwarte kiezers in 2000 dit jaar zou kunnen verdubbelen. De president slaagt er kennelijk in meer jongeren en conservatieve christenen aan zich te binden. Kerry wordt in de zwarte gemeenschap te afstandelijk gevonden.

Volgens Donna Brazile, de campagneleidster van de Democratische presidentskandidaat Al Gore in 2000, kan Clinton dat gevaar tegengaan op plaatsen waar een hoge opkomst van belang is, zoals in Cleveland, Detroit en Philadelphia.

Het is moeilijk voorstelbaar dat Kerry de verkiezingen kan winnen zonder de 21 stemmen van Pennsylvania. Sinds Truman in 1948 heeft geen Democraat meer zonder Pennsylvania gewonnen.

Maar de staat zit demografisch en politiek gecompliceerd in elkaar, wat zijn permanente status als 'swingstate' mede verklaart. Tussen Philadelphia in het oosten en Pittsburgh in het westen ligt een uitgestrekt landbouwgebied, met her en der oude industriesteden als Johnstown, Allentown, Scranton en Betlehem. De Democraten zijn sterker in de steden, de Republikeinen op het platteland.

Veel katholieken en andere behoudsgezinde kiezers liepen in de jaren tachtig over naar de Republikein Reagan. De Republikeinen verloren in de jaren negentig dan weer terrein in de buitenwijken van Philadelphia.

De Democraat Al Gore won bij de presidentsverkiezingen van 2000 met ruim 4 procent verschil dankzij een hoge opkomst in Philadelphia, vooral van zwarte kiezers. Hij scoorde ook beter dan George Bush in drie districten aan de rand van Philadelphia, samen goed voor 20 procent van alle stemmen.

Toch wees Bush' adviseur Karl Rove Pennsylvania vier jaar geleden al aan als de aangewezen plaats om de krappe presidentiële meerderheid uit te bouwen. De president zet alles op alles om Kerry in het defensief te dringen. Pittsburgh en Philadelphia worden bestookt met tv-spotjes die steeds nadrukkelijker verwijzen naar de aanslagen van 11 september 2001 en het leiderschap van Bush. Omdat de agglomeraties zich uitstrekken tot in Ohio, West-Virginia en New Jersey genieten tv-kijkers daar volop mee.

Een van hen, Lucille Goff, erkende gisteren dat er in haar woonplaats Manchester, NJ, heel wat mensen voor die boodschap voor de bijl gaan. 'Ze zijn stapelgek. Op momenten dat Bush de zaken in de hand moet nemen, laat hij het juist afweten. Dat hebben we gezien met '9/11' en nu ook weer met de griepprikken.'

Het onvermogen om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen tegen griep kan Bush opbreken bij oudere kiezers. Net als andere 65-plussers wacht Goff angstig af of ze dit jaar een prik kan krijgen. Na problemen met een Brits laboratorium - dat de helft van de benodigde 100 miljoen vaccins moest leveren - zitten de VS zonder vaccins en zonder alternatieve leveranciers. De gouverneur van Illinois vroeg gisteren de toestemming om 30.000 prikken die hij in Europa op de kop had getikt te mogen invoeren.

Maar de Republikeinen richten zich ook op het conservatieve centrum van de staat. Bush heeft zijn 41 bezoeken sinds 2000 op dat segment gericht. De Republikeinen hebben goede hoop dat ze dit keer zelfs de teruggetrokken Amish, een religieuze sekte die de meeste technologische vernieuwingen afwijst, naar de stembus kunnen krijgen.

Rik WINKEL

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud