Commentaar: Alleen Main Street telt

De Federal Reserve hield gisteren voor de negende keer op rij de rente onveranderd. De Amerikaanse centrale bankiers erkenden in hun typisch omfloerste stijl dat de beurzen recentelijk 'volatiel' waren, maar zeggen in inflatie nog steeds vijand nummer één te zien.

(tijd) Bijgevolg kreeg Wall Street niet de verhoopte belofte voor een renteverlaging, in reactie op de kredietcrisis die de markten recentelijk in een wurggreep hield. Het kruim van Wall Street verloor fors geld aan de zogenaamde 'subprime mortgages', in stukjes gesneden en in verhandelbare tranches herverpakte rommelhypotheken. Bij de beurspaniek staat Bear Stearns centraal. Het 84 jaar oude Wall Street-huis stond tot voor kort te boek als een gewiekst obligatiebelegger. Die reputatie kreeg een deuk toen twee van zijn hefboomfondsen door de subprimecrisis ten onder gingen.

En als Wall Street niest, raakt de rest van de financiële wereld verkouden: de subprimecrisis eiste tot in Duitsland en Australië slachtoffers. Toch mogen we spijts alle financiële krantenkoppen de crisis niet dramatiseren.

Door de verliezen op rommelhypotheken zijn grote beleggers wakker geschud. Ze eisen voor het eerst in jaren een correcte vergoeding voor het risico. Rommelobligaties renderen weer 5 procentpunt meer dan veilig staatspapier. Dat is het dubbele van begin dit jaar, maar niet meer dan een normale vergoeding voor het schuldpapier van bedrijven met een hoge schuldenlast.

Gelukkig lijkt Fed-voorzitter Ben Bernanke in tegenstelling tot zijn voorganger Alan Greenspan niet van plan de rente te verlagen bij de eerste tekenen van problemen op Wall Street. 'De Fed mag maar op beursschokken reageren als het duidelijk geworden is dat ze dreigen onze fundamentele doelstellingen van prijsstabiliteit of volledige tewerkstelling te ondermijnen', zei William Poole, voorzitter van het Fed-kantoor in St. Louis, onlangs in een toespraak.

Door niet meteen een renteverlaging te beloven, zal Bernanke zich op Wall Steet niet populair maken. Het volstaat om op YouTube de scheldtirade van CNBC-goeroe Jim Cramer aan het adres van Bernanke te bekijken, om een - zij het karikaturaal - idee te krijgen van 's mans imago in beursmiddens.

De Fed is er nu eenmaal niet om buy-outfondsen een gratis lunch te bezorgen. De reële economie rechtvaardigt nog geen renteverlaging. De inflatie blijft relatief hoog, de Amerikaanse consument is spijts torenhoge benzineprijzen en kelderende huizenprijzen sinds augustus 2001 niet meer zo optimistisch geweest. En met een werkloosheidsgraad van 4,6 procent benadert de Amerikaanse economie volledige tewerkstelling.

Zelfs hoofdeconoom David Malpass van Bear Stearns, het Wall Street-huis in het epicentrum van de kredietcrisis, minimaliseert de impact op de reële economie. Pas als het duidelijk is dat de crisis op Wall Street naar Main Street overslaat, zal de Fed ingrijpen.

Kurt Vansteeland

Redacteur Geld en Beleggen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud